Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο θάνατος του Μάρκου ήταν άραγε τραγικό δυστύχημα ή ανθρωποκτονία από πρόθεση;
Ο Άλκης είναι σίγουρος πως η Μελάνθη κάτι του κρύβει. Κι ως αστυνομικός είναι αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια.
Εκείνη ξέρει πως δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω του. Αν του αποκαλύψει πως δε σταμάτησε ποτέ να τον αγαπάει, θα αναγκαστεί να μοιραστεί μαζί του το ανείπωτο μυστικό της. Και τότε η ζωή της θα γίνει χίλια κομμάτια.
Μπερδεμένη, φοβισμένη και μόνη, προσπαθεί να ξεφύγει από τον ιστό που υφαίνεται γύρω της. Αλλιώς κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τη ζωή της.
Ένα μπλε ζαφείρι, ένας σκορπιός, ένα γεράκι-κυνηγός κι η Λήμνος, ένα νησί πλημμυρισμένο μυστήριο, μπλέκονται με τους ήρωες, με το αγγελικό και συνάμα διαβολικό πρόσωπό τους, με τα ανείπωτα μυστικά τους, με τρεις δολοφονίες.
Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν πιεστεί πολύ; Τα πάντα.

Προσωπική άποψη:
Για μια ακόμα χρονιά, για ένα ακόμα καλοκαίρι, η αγαπημένη μας συγγραφέας Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη έρχεται να μας "ταξιδέψει" με το νέο της βιβλίο. Ένα βιβλίο που στο επίκεντρό του βρίσκεται η δύναμη της γυναικείας ψυχής, που μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και κάθε τραύμα, αρκεί να το θέλει. Ένα βιβλίο που βάζει στο μικροσκόπιο τις ανθρώπινες σχέσεις και το πως αυτές μας καθορίζουν και μας διαμορφώνουν στην πορεία της ζωής μας. Ένα βιβλίο βουτηγμένο στο μπλε του ουρανού και της θάλασσας της Ελλάδας μας, που έρχεται να φωτίσει τα σκοτάδια που αναδίδουν από τις ψυχές εκείνων που η ζωή τούς σημάδεψε. Ένα βιβλίο που μιλάει στην καρδιά σου!

Η συγγραφέας έχει επιλέξει να εστιάσει, όπως προανέφερα, στις σχέσεις, τόσο στις ερωτικές, όσο και στις φιλικές, μα ίσως λίγο περισσότερο στις οικογενειακές, γιατί η οικογένειά μας είναι η πρώτη "κοινότητα" της ζωής μας στην οποία ανήκουμε, και αυτή που αποτελεί την αφετηρία των σχέσεών μας στην μετέπειτα ζωή μας, παίζοντας παράλληλα σημαντικό ρόλο στο πως θα αντιμετωπίσουμε αυτές. Όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, έτσι κι εδώ οι ήρωές μας διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα αλλά και από την αλληλεπίδρασή τους με τους γύρω τους, κάτι που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ενήλικη ζωή τους, με διαφορετικό τρόπο για τον καθέναν αλλά εξίσου σημαντικό κάθε φορά.

Πολλά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ήρωές της και ακόμα περισσότερα τα θέματα που έχουν ν' αντιμετωπίσουν. Οικογενειακή βία, κατάθλιψη, κοινωνικός ρατσισμός και απόρριψη από τους γύρω σου, σύνδρομο Άσπεργκερ, ναρκισσιστική διαταραχή, η αδυναμία του να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την αγάπη, να μπορέσει να την προσδιορίσει κι εν τέλει να την νιώσει και να την βιώσει στην ολότητά της, αφήνοντας στο περιθώριο όλα εκείνα που τυγχάνει να τον εμποδίζουν, όχι τόσο γιατί είχαν την ικανότητα ν' ασκήσουν τέτοια δύναμη πάνω του, αλλά γιατί ίσως εκείνος ήταν που τους το επέτρεψε να το κάνουν, με όποιες συνέπειες αυτό επέφερε.

Η αφήγηση είναι σχεδόν κινηματογραφική, άλλοτε ονειρική και ταξιδιάρικη, άλλοτε εντελώς προσγειωμένη στη γη, αντιμετωπίζοντας γεγονότα και καταστάσεις με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο, ακόμα κι αν αυτές έχουν αναγκαστεί ν' ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο, που ίσως να μην έχει κι έξοδο διαφυγής, εμβαθύνοντας, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση και συνθήκη, στους ήρωές της, δημιουργώντας ολοκληρωμένα ψυχογραφήματα, τα οποία μας επιτρέπουν να τους κατανοήσουμε σε βάθος, να ταυτιστούμε μαζί τους και τελικά να τους συμπονέσουμε για το εκάστοτε προσωπικό τους δράμα, μα και για όλα αυτά τα βάρη που φέρουν στο μυαλό, στην καρδιά, στην ψυχή και στη συνείδησή τους. Εκτός όλων των άλλων, η συγγραφέας χρησιμοποιεί και την τεχνική της παράλληλης αφήγησης, με την ίδια να γίνεται, κατά μία εξίσου πρωταγωνίστρια της ιστορίας, με τη δύναμη της φωνής της ν' αποκτά άλλη διάσταση και το σύνολο της αφήγησης άλλη βαρύτητα, στο σύνολό του.

Το νησί της Λήμνου πρωταγωνιστεί στην ιστορία με τον δικό του μοναδικό τρόπο, με την συγγραφέα ν' αποτυπώνει τις ομορφιές της με γλαφυρότητα και παραστατικότητα, που δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες, χωρίς όμως να κουράζει τον αναγνώστη της. Αντίθετα, τον μαγεύει και τον παρασύρει σε ένα όμορφο "ταξίδι" που ίσως και να μην περίμενε πως θα κάνει. Και τελικά, μέσα από τη μεγάλη της αυτή διαδρομή, και αφού έφερε στην επιφάνεια όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχεία των ηρώων της, αφού τους ανάγκασε να συγκρουστούν μεταξύ τους μα πάνω απ' όλα με το ίδιο το μέσα τους, τους κάλεσε ν' απαντήσουν, κι εμάς μαζί τους, στο μεγάλο ερώτημα: Τι μας ενώνει και τι μας χωρίζει από τους άλλους, παραδεχόμενοι το τι πραγματικά ζητάμε και έχουμε ανάγκη από μια σχέση, όχι απλά για να ολοκληρωθούμε, αλλά για να μπορέσουμε να λυτρωθούμε από τα σκοτάδια μας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ρώσση-Ζαΐρη Ρένα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-618-01-4797-1