"Η μελισσοκομία της Κέας" των Γιώργου Μαυροφρύδη & Γιώργου Σπέη

Η άσκηση της μελισσοκομίας στην Κέα χάνεται στα βάθη του χρόνου, αφού ο προ-ολύμπιος θεός της βλάστησης Αρισταίος φέρεται να δίδαξε τη μελισσοκομία στους ανθρώπους σε αυτό το νησί. Η μελισσοκομία πάντοτε ήταν σημαντική για τη ζωή των ανθρώπων.
Τα δύο κύρια μελισσοκομικά προϊόντα, το μέλι και το κερί είχαν εδώ και χιλιετίες σημαντική χρήση στην καθημερινή ζωή. Κι όσο κι αν οι εποχές άλλαξαν εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι σημαντικά.
Πώς όμως η μελισσοκομία εξελίχθηκε στο διάβα των αιώνων; Ποια είναι τα είδη των κυψελών, ποιες τεχνικές και ποια εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι μελισσοκόμοι για να τις τρυγήσουν; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που το ανά χείρας βιβλίο δίνει απαντήσεις.
Μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τους μελισσοκόμους που θέλουν να ενημερωθούν για το παρελθόν και την εξέλιξη της τέχνης τους, γνωρίζοντας ταυτόχρονα την πολιτισμική τεχνολογία, αρχαιολογία και εθνογραφία της μελισσοκομίας. Μια έκδοση για τους Τζιώτες και επισκέπτες της Κέας που επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία μίας ιδιαιτέρως σημαντικής για το νησί δραστηριότητας, η οποία το ανέδειξε στην αρχαιότητα και συνεχίζει να το αναδεικνύει έως σήμερα.