Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΝΤΕΚΛΑΝ
Με προορίζουν για διευθύνοντα σύμβουλο της οικογενειακής επιχείρησης.
Το μόνο πρόβλημα; Ο όρος στη διαθήκη του παππού μου. Μου φαινόταν αδύνατον να πραγματοποιήσω την τελευταία του επιθυμία, να παντρευτώ και να αποκτήσω διάδοχο, ως τη στιγμή που η βοηθός μου προσφέρθηκε να με βγάλει από τη δύσκολη θέση. Ο γάμος μας υποτίθεται ότι ήταν η τέλεια λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημά μου. Όμως, όσο περισσότερο το παίζουμε ζευγάρι για τα μάτια του κόσμου, τόσο περισσότερο νιώθω ανασφάλεια για τη συμφωνία μας. Γιατί δεν περιλαμβάνει ότι θα έχω αισθήματα για εκείνη. Ειδικά αφού είναι σίγουρο πως θα της ραγίσω την καρδιά.
ΑΪΡΙΣ
Το σχέδιό μου να παντρευτώ τον Ντέκλαν ήταν απλό στη θεωρία.
Θα μέναμε μαζί. Θα παντρευόμασταν. Θα κάναμε παιδί. Είχαμε συμφωνήσει κάποιους κανόνες για να αποφύγουμε τα προβλήματα. Κανόνες απαράβατους. Όσο κι αν ο Ντέκλαν προσπαθούσε να με βάλει σε πειρασμό. Τι γίνεται όμως όταν μια ψεύτικη σχέση εξελίσσεται σε αληθινή; Ο έρωτας δεν ήταν ποτέ στο πρόγραμμα. Τουλάχιστον όχι στο δικό μου.

Προσωπική άποψη:
Μετά την ιστορία του Ρόουαν και της Ζάρα, που ανάδειξε τον παράδοξο και άξαφνο έρωτά τους, έφτασε ο καιρός ν' ασχοληθούμε με την ιστορία του δεύτερου εν δυνάμει δισεκατομμυριούχου της οικογένειας, του Ντέκλαν, η οποία, από την περίληψή της και μόνο, όχι απλά φαινόταν πολλά υποσχόμενη, αλλά και πολύ διαφορετική απ' όσα έχουμε συνηθίσει, τουλάχιστον σε σύγχρονα μυθιστορήματα αυτής της κατηγορίας κι αυτής της έκτασης, και συνάμα πολύ πιο κοντά σε μια... "σκοτεινή" πλευρά των σχέσεων στον κόσμο των πλουσίων, όπου το συμφέρον υπερνικά το συναίσθημα. Ή ίσως και όχι...

Ο Ντέκλαν προορίζεται για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Dreamland, της πολύ επιτυχημένης κι επικερδούς επιχείρησης που ο παππούς του κληροδότησε σε εκείνον και τα αδέρφια του, με τον καθέναν τους να πρέπει να εκπληρώσει έναν πολύ συγκεκριμένο όρο. Για τον Ντέκλαν, ο όρος αυτός είναι το να παντρευτεί και ν' αποκτήσει έναν διάδοχο, κάτι που μπορεί να φαντάζει απλό αλλά που δεν είναι. Ωστόσο, η λύση φαίνεται να βρίσκεται στην πρόταση της βοηθού του, Άιρις, η οποία θέλει να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, και είναι πρόθυμη να τον παντρευτεί και ν' αποκτήσει ένα παιδί μαζί του. Η σχέση τους είναι μια καθαρά εμπορική συμφωνία και για να πετύχει, τίθενται πολύ συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, όπου δεν πρέπει επουδενί να παραβιαστούν και που καθιστούν ξεκάθαρο πως ό,τι κι αν συμβεί μεταξύ τους, δεν θα περιλαμβάνει αισθήματα. Τι γίνεται, όμως, όταν ο πιο σημαντικός όρος δεν μπορεί να τηρηθεί;

Η ιστορία έχει ως κεντρικό της πυρήνα έναν λευκό γάμο -ή όχι και τόσο λευκό, τουλάχιστον με την καθαρόαιμη έννοια, εφόσον θα περιλαμβάνει κι ένα παιδί-, και δεδομένου ότι διακυβεύεται μέρος μιας τεράστιας περιουσίας, υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον αναφορικά με το πως μπορεί αυτός να λειτουργήσει, πολύ περισσότερο δε όταν τα δύο μέλη έχουν ήδη μία σχέση μεταξύ τους, η οποία καλείται να αλλάξει κλίμακα, αλλά χωρίς να μπορεί να ξεπεράσει κάποια συγκεκριμένα όρια. Αλλά ακόμα κι αν αυτά τα όρια ξεπεραστούν, έστω για έναν απ' τους δύο, τα όποια αισθήματα θα πρέπει να καταπιεστούν γιατί, καλώς ή κακώς, κάθε συμφωνία έχει και τις ρήτρες της και η συγκεκριμένη δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, το γεγονός πως σταδιακά και οι δύο μεριές παραβιάζουν τον σημαντικότερο ίσως όρο της συμφωνίας τους, χωρίς να γνωρίζουν πως αισθάνεται ο άλλος, άρα πρέπει να καταπνίξουν όσα νιώθουν, δημιουργεί ένα απολαυστικό "παιχνίδι" μεταξύ τους.

Χωρίς να θέλω να γίνω προκλητική, η σχέση ανάμεσα στους Ντέκλαν κι Άιρις μού θύμισε λίγο εκείνη της Πεντάμορφης και του Τέρατος. Ο πρώτος είναι κατσούφης και γκρινιάρης, αυστηρός και απόλυτος, όμως η Άιρις έρχεται για να του μαλακώσει την καρδιά με τον ίδιο, σταδιακά, να μην δείχνει την πιο ευαίσθητη, καλά κρυμμένη πλευρά του, μόνο σε εκείνη, αλλά απέναντι στην ίδια τη ζωή, θα μπορούσε να πει κανείς. Φυσικά, υπάρχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα και πολλές φορές η ιστορία κάνει ένα βήμα μπροστά και δυο βήματα πίσω, όμως, η χημεία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο και η πορεία του "ταξιδιού" τους μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, είναι όμορφη και γεμάτη αντικρουόμενα συναισθήματα.

Συγκριτικά με το πρώτο βιβλίο της σειράς, αυτή τη φορά η αφήγηση έχει καλύτερη ροή και μας προσφέρει ουσιαστικότερες εντάσεις, επιτρέποντάς μας να μπούμε εύκολα μέσα στην ιστορία, ενώ παράλληλα μας δίνει τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να κατανοήσουμε τους χαρακτήρες μας, τα κίνητρά τους, τις βαθύτερες ανάγκες κι επιθυμίες τους, ακόμα κι αν υπάρχουν στιγμές που τις καταπιέζουν. Η Asher μάς προσφέρει αρκετές δόσεις ρομαντισμού και δράματος, χωρίς όμως να γίνεται μελοδραματική και χωρίς να χάνει την αίσθηση του χιούμορ της, όπου αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και να μην είναι παράταιρη, δημιουργώντας ένα ακόμα Disney παραμύθι με μοντέρνα διάθεση κι αισθητική, που απολαμβάνεις να διαβάζεις.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lauren Asher
Μεταφραστής: Νικήτα Κατερίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-01-5196-1