Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο ΜΑΡΤΕΝ ΣΕΡΒΑΖ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ…
Ιούνιος 2010. Λύκειο του Μαρσάκ.
Ο επιθεωρητής Μαρτέν Σερβάζ λαμβάνει ένα μυστηριώδες μέιλ που μπορεί να σημαίνει την επιστροφή του πιο σκληρού κατά συρροή δολοφόνου που ακούει στο όνομα Χίρτμαν. Εντωμεταξύ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, μια καθηγήτρια κλασικών σπουδών δολοφονείται και ένας εκτροφέας σκύλων κατασπαράζεται από τα ίδια του τα ζώα. Τι συμβαίνει, άραγε, στο Μαρσάκ και σ’ αυτόν τον Κύκλο σπουδαστών που αποτελούν την ελίτ της περιοχής;
Με τη βοήθεια των στενών συνεργατών του, ο επιθεωρητής θα ανακαλύψει την ύπαρξη ενός μακάβριου παιχνιδιού και θα ανοίξει ξανά φρικτές πληγές. Θα έρθει αντιμέτωπος με ένα τρομακτικό σύμπαν, όπου κυριαρχούν η προδοσία, η αγριότητα, η διαστροφή, αλλά κι η εξυπνάδα, από το οποίο δεν πρόκειται να βγει αλώβητος. Θα χρειαστεί επίσης να προστατεύσει αυτούς που αγαπάει, ξεκινώντας από την κόρη του Μαργκό.
Ο εχθρός, όμως, δεν είναι ποτέ εκεί που τον περιμένεις…

Προσωπική άποψη:
Μετά το "Παγωμένος", ο επιθεωρητής Μαρτέν Σερβάζ, πρωταγωνιστής της σειράς "Commandant Martin Servaz" του Γάλλου συγγραφέα Berbard Minier, επανέρχεται δριμύτερος, προκειμένου να αναλάβει δράση -"χτυπώντας παράλληλα το Σκανδιναβικό νουάρ- και να προσπαθήσει να βρει τη λύση σε ένα ακόμα περίπλοκο μυστήριο, που περιλαμβάνει θύτες, θύματα, μα και σκοτεινά και θανάσιμα μυστικά. Και όλα αυτά με φόντο τα γαλλικά Πυρηναία Όρη, που είναι αρκετά για να σου κόψουν την ανάσα, πόσο μάλλον όταν στη σκιά τους εξελίσσεται κάτι το τρομακτικό, που είναι πολύ πιο απειλητικό απ' όσο ίσως μπορεί να υποθέσει κανείς με μια πρώτη ματιά.

Καλοκαίρι του 2010 και μεταφερόμαστε στο -φανταστικό- χωριό Μαρσάκ των -διόλου φανταστικών- Πυρηναίων Ορέων της Γαλλίας, όπου βρίσκεται το ομώνυμο Πανεπιστήμιο, ανάμεσα στους φοιτητές του οποίου υπάρχει ο επονομαζόμενος Κύκλος, μια σέχτα που αποτελείται από τους ελίτ της περιοχής, η οποία μπορεί στην επιφάνειά της να φαντάζει αρκετά φυσιολογική, όμως κάτω από το προσωπείο των μελών της ίσως να βρίσκεται μια αλήθεια πολύ διαφορετική. Και ο επιθεωρητής Μαρτέν Σερβάζ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια αυτή, όταν καλείται να ερευνήσει τη δολοφονία μιας καθηγήτριας κλασσικών σπουδών, αλλά και τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες ένας εκτροφέας κατασπαράχτηκε απ' τα ζώα του, την ίδια ώρα που υπάρχουν ενδείξεις πως ο κατά συρροήν δολοφόνος με το προσωνύμιο Χίρτμαν μπορεί να έχει επιστρέψει και πάλι στη δράση, με την απειλή ν' απλώνεται όχι μόνο πάνω απ' το δικό του κεφάλι, αλλά κι εκείνων που αγαπάει και πρέπει να προστατεύσει.

Ο Minier, αν και κάπως φλύαρος -γεγονός που μαρτυρά και ο όγκος των βιβλίων του-, καταφέρνει για μια ακόμα φορά να μας προσφέρει μια ιστορία που είναι γεμάτη μυστήριο, δράση, ανατροπές, και που συνεχώς μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τα συμπεράσματα που έχουμε καταλήξει, στο εκάστοτε σημείο της ιστορίας του, κάτι που αυξάνει και τη δραματουργία της αφήγησης, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να ταυτιστούμε περισσότερο με τον πρωταγωνιστή του, και ακόμα περισσότερο όσο τον γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα. Ο Σερβάζ ήταν εξ' αρχής ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας, αλλά όσα περισσότερα μαθαίνουμε για εκείνον, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε με την ανθρώπινη πλευρά του, συμπάσχοντας με το όποιο δράμα του μεν, χωρίς να νιώθουμε οίκτο ή λύπηση γι' αυτόν δε, κάτι που μπορεί να επηρέαζε την εικόνα του ως επαγγελματία στα μάτια μας.

Όπως έχουμε ξαναπεί, η επιλογή των Πυρηναίων Ορέων της νότιας Γαλλίας δεν είναι διόλου τυχαία, αφού ο συγγραφέας έχει μεγαλώσει σε αυτά, γεγονός που τον κάνει να αισθάνεται άνετα με τον χώρο και την αποτύπωση της φυσικής κι άγριας ομορφιάς του, αλλά και στο να έχει βαθιά γνώση όλων αυτών, αξιοποιώντας ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Έτσι, υπάρχει ένας περιγραφικός ρεαλισμός και μια ζωντάνια στο σύνολο του κειμένου, που δεν περιγράφει απλά με λεπτομέρεια τα όσα υπάρχουν γύρω από τους ήρωές του, αλλά καταφέρνει να "ταξιδέψει" και τους αναγνώστες του εκεί, μαζί τους, βάζοντάς τους στη διαδικασία να ερευνήσουν και να αναλύσουν όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να φαντάζουν ασήμαντες, αλλά που στην πραγματικότητα δεν είναι.

"Ο κύκλος" είναι ένα μυθιστόρημα με δαιδαλώδη πλοκή, που σε κάνει να χάνεσαι στα μονοπάτια του και να βρίσκεσαι σε μια μόνιμα κατάσταση αμφισβήτησης. Το παρελθόν αναβιώνει στο παρόν και οι μνήμες, με ό,τι μπορεί να συνοδεύει αυτές, έρχονται στην επιφάνεια, προκαλώντας πολλά αντικρουόμενα συναισθήματα, αλλά οδηγώντας και σε δρόμους χωρίς επιστροφή, μα και με περιορισμένες επιλογές, αφού στο τέλος αυτών δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, παρά μονάχα αυτή που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες, είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη. Η αφήγηση δημιουργεί μια άκρως απειλητική αίσθηση και διάθεση, με τον Minier ν' αξιοποιεί την περιγραφεί ακραίων καιρικών φαινομένων μόνο όπως εκείνος ξέρει να κάνει, μεταρέποντάς τα κι αυτά σε πρωταγωνιστές της ιστορίας του, μας παίρνει μαζί της και μας αποδεικνύει πως οι εχθροί την βρίσκονται απλά κρυμμένοι στις σκιές, αλλά πολλές φορές στα πρόσωπα εκείνων που δεν θα φανταζόμασταν.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Bernard Minier
Μεταφραστής: Μάνια Χριστίνα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 776
ISBN: 978-618-02-2607-2