Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Πάντα υπάρχει κοινό που θα ήθελε να είναι μάρτυρας σε έναν φόνο… Η πρεμιέρα στο νέο θέατρο της Νέας Υόρκης αναμένεται να αποτελέσει το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς, αλλά θα μείνει στην ιστορία για έναν εντελώς απρόσμενο λόγο.
Η θεατρική σκηνή μετατρέπεται σε σκηνή εγκλήματος όταν ο πρωταγωνιστής μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου, ενώ έχει όλους τους προβολείς στραμμένους πάνω του.
Τώρα η υπαστυνόμος Ιβ Ντάλας πρέπει να διαχειριστεί το δυσκολότερο είδος ανθρωποκτονίας: τη δολοφονία μιας διασημότητας.
Επιπλέον, δεν είναι μόνο η επικεφαλής ντετέκτιβ στην υπόθεση, είναι και αυτόπτης μάρτυρας σε αυτή.
Και όταν ο Τύπος ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της, ο Ρόαρκ, είναι ο ιδιοκτήτης του θεάτρου, ο σάλος που προκαλείται από τα μέσα ενημέρωσης απειλεί να αποπροσανατολίσει την πορεία των ερευνών.
Μόνη διέξοδος για την Ιβ είναι να κινηθεί αστραπιαία.
Να ανακρίνει τους πάντες. Και να καταφέρει να διακρίνει την αλήθεια μέσα σε ένα πλήθος εξαιρετικά καλών ερμηνειών.

Προσωπική άποψη:
Πείτε το διαστροφή, αλλά πραγματικά, περιμένω τη μέρα που θα έρθει ένα βιβλίο της σειράς αυτής και θα πω: Ναι, άρχισε η κατρακύλα. Γιατί, πραγματικά, μου φαίνεται όχι απλά περίεργο, αλλά σχεδόν αδιανόητο το γεγονός πως η Robb καταφέρνει κάθε φορά, με κάθε νέο τίτλο που προστίθεται στη σειρά αυτή, να μας προσφέρει κάτι εξίσου δυνατό και καθηλωτικό με τις προηγούμενες, καταφέρνοντας μάλιστα ορισμένες από αυτές να ξεπεράσει και τις πιο τρελές προσδοκίες μας. Και ναι, το "Θεατής... στον θάνατο" είναι μία απ' τις περιπτώσεις αυτές, με τη συγγραφέα να χρησιμοποιεί μια απ' τις πλέον κλασσικές αφηγηματικές τεχνικές του είδους, κάνοντάς την, ωστόσο, ολότελα δική της.

Η Ιβ Ντάλας δεν λέει να βρει την ησυχία της, αφού έρχεται αντιμέτωπη με τη μία ακραία περίπτωση δολοφονίας μετά την άλλη. Αυτή τη φορά, καλείται να βρει τη λύση σε μια υπόθεση δολοφονίας, από εκείνες που δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί κανείς, όχι όταν το θύμα βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας, πόσο μάλλον όταν ο θάνατός του επέρχεται επί σκηνής, την ώρα που όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι πάνω του. Κι αν οι συνθήκες αυτές καθιστούν το έργο της Ιβ δύσκολο, το γεγονός πως ιδιοκτήτης του θεάτρου όπου λαμβάνει χώρα αυτό το έγκλημα είναι ο ίδιος της ο σύζυγος, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει σε επίπεδα που είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς. Για μια ακόμα φορά, ο χρόνος την πιέζει και πρέπει να βρει τη λύση όσο πιο σύντομα μπορεί.

Η Robb επιλέγει ν' ακολουθήσει τη σχολή της Agatha Christie, τόσο ως προς την αισθητική της ιστορίας της όσο και ως προς το πως έχει επιλέξει να την αφηγηθεί. Έχουμε ένα έγκλημα που πραγματοποιείται σε κοινή θέα, με εκατοντάδες μάτια μαρτύρων να είναι στραμμένα πάνω στο θύμα τη στιγμή που χάνει τη ζωή του, χωρίς κανείς να αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή τη συνέβη, χωρίς εμφανή δράστη, αλλά με πολλούς υποψήφιους για τη θέση. Δεδομένου ότι το θύμα δεν ήταν ένας καλός άνθρωπος, πολλοί θα τον ήθελαν νεκρό και είχαν λόγο να βάψουν τα χέρια τους με αίμα, αλλά ποιος πραγματικά έκανε το επόμενο βήμα; Κι αν τον ανακαλύψουμε, μπορούμε στ' αλήθεια να του ρίξουμε το ανάθεμα για την πράξη του, ή τα λεπτά όρια της ηθικής μας θα νιώσουν πως ταλανίζονται επειδή κάπου στις σκιές υποβόσκει, ίσως, ένα αίσθημα δικαίου;

Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στη σχέση Ιβ και Ρόαρκ και το πόσο εντυπωσιακά ζεστή είναι αυτή, επιτυγχάνοντας κάθε φορά να κλέψει κι ένα κομμάτι της καρδιάς μας, αλλά έχω την αίσθηση πως στο βιβλίο αυτό η σχέση αυτή εξελίσσεται ακόμα περισσότερο και προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Το γεγονός πως το όνομα του Ρόαρκ είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένο με μια υπόθεση που η Ιβ καλείται να υπηρετήσει ως επαγγελματίας, φέρνει σε μεγάλη σύγκρουση τις δύο εκ δια μέτρου αντίθετες ταυτότητές της, ενώ η βαθιά ανάγκη της να προστατεύσει τον άντρα που αγαπά και να διαφυλάξει την αξιοπιστία του ονόματός της τής επιτρέπει να αφεθεί περισσότερο στα συναισθήματά της, να ανοιχτεί, ίσως για πρώτη φορά τόσο πολύ, βγάζοντας προς τα έξω μια ευαίσθητη πλευρά της που ναι μεν είχαμε αντιληφθεί πως υπάρχει, αλλά που μέχρι σήμερα δεν είχαμε έρθει σε τόσο στενή επαφή μαζί της, κι αυτό την κάνει ακόμα πιο συμπαθή στα μάτια μας, ενώ παράλληλα παραμένει ισχυρή χωρίς να αποδυναμώνεται από τις ευαισθησίες της.

Μια ιστορία καθηλωτική, με γρήγορη ροή και με μια αφήγηση που σε παρασύρει, και η οποία βάζει στο επίκεντρό της όχι μόνο το δράμα που συνοδεύει ένα έγκλημα που αποζητά λύση, αλλά και το "δράμα", εντός κι εκτός εισαγωγικών, των χαρακτήρων που εμπλέκονται σε αυτή. Εκτός από την Ιβ και τον Ρόαρκ, και τη μεταξύ τους διάδραση, τις εντυπώσεις κερδίζουν και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, που σε κάθε νέο βιβλίο καταλαμβάνουν ακόμα περισσότερο χώρο, προσφέροντάς μας ενδιαφέρουσες στιγμές με εντάσεις αλλά και με χιούμορ, που πολλές φορές ξεχνάμε πόσο σημαντικό στοιχείο είναι ακόμα και σε ιστορίες όπως αυτή. Αναμφίβολα, από τα καλύτερα βιβλία της σειράς, που σε καθηλώνει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα, ακολουθώντας ένα κλασσικό λογοτεχνικό πρότυπο στο οποίο δίνει νέα πνοή, ενώ την ίδια στιγμή μάς επιτρέπει ν' ανακαλύψουμε νέα πράγματα για τους ήρωές μας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.D. Robb
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-618-219-033-3