Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Εσύ θα σκότωνες για μια καλή ιστορία;
Η Ρόουτς, βιβλιοπώλισσα, μοναχική και φανατική με τα αληθινά εγκλήματα, δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει φίλους. Όση συντροφιά χρειάζεται τη βρίσκει στα βιβλία της που μιλάνε για κατά συρροή δολοφόνους, στα podcasts που αναλύουν στυγερά εγκλήματα και στο σαλιγκάρι της, τον Μπλιπ.
Αυτό μέχρι στη στιγμή που εμφανίζεται στο βιβλιοπωλείο η Λόρα, μια νέα υπάλληλος.
Η Λόρα, με τις χαριτωμένες υφασμάτινες τσάντες της και το λαμπερό χαμόγελό της, γίνεται η αγαπημένη βιβλιοπώλισσα όλων. Όμως, κάτω από το φωτεινό προσωπείο, η Ρόουτς νιώθει πως η Λόρα κρύβει κάτι σκοτεινό ‒ τόσο σκοτεινό, όσο κι αυτό που έχει μέσα της η ίδια.
Και καθώς η περιέργειά της εξελίσσεται σε νοσηρή εμμονή, η Ρόουτς νιώθει όλο και πιο αποφασισμένη να γίνει μέρος της ιστορίας της Λόρα ‒ είτε το θέλει η Λόρα είτε όχι.
Ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα αγωνίας, που διερευνά ηθικά ζητήματα σχετικά με το πάθος μας για τα αληθινά εγκλήματα και το πώς διαχειριζόμαστε ιστορίες που δε μας ανήκουν.

Προσωπική άποψη:

Από μικρό παιδί θυμάμαι να με "γοητεύουν" οι ιστορίες που αφορούν αληθινά εγκλήματα, κάτι που στα νεανικά μου χρόνια με οδήγησε να διαβάσω πολύ γύρω απ' αυτά, φτάνοντας μέχρι το σήμερα όπου δεν αφήνω τηλεοπτική σειρά ή podcasts γύρω από το θέμα που να μην παρακολουθώ. Όχι, δεν βρίσκω ευχαρίστηση σε αυτές, όχι με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρον το να αναλύεις ανθρώπους που έχουν περάσει τα όποια ηθικά όρια, φτάνοντας στο να αφαιρέσουν μία ή περισσότερες ζωές, και να προσπαθήσεις να ερμηνεύσεις τα κίνητρα και την ψυχοσύνθεσή τους. Διαστροφή όσων έχουν ασχοληθεί με την Ψυχολογία, υποθέτω. Ως εκ τούτου, μια ιστορία με μια πρωταγωνίστρια που μοιράζεται το ίδιο πάθος με εμένα, αλλά που την ίδια στιγμή ίσως να είναι πρόθυμη να βρεθεί στο άλλο άκρο του debate, δεν θα μπορούσε παρά να κεντρίσει το ενδιαφέρον μου.

Η Ρόουτς είναι εσωστρεφής, ίσως και κάπως αντικοινωνική, και είναι φανατική των ιστοριών που αφορούν κατά συρροή δολοφόνους, κάτι που αποτελεί τη βασική της ενασχόληση, εκτός από την εργασία της σε ένα βιβλιοπωλείο. Η ζωή της θα "αναστατωθεί", όταν στο βιβλιοπωλείο έρθει μια νέα συνάδελφος, η Λόρα, μέσα στην τσάντα της οποίας θα εντοπίσει το αντίγραφο ενός true crime βιβλίου, πιστεύοντας πως έχει βρει έναν άνθρωπο με τον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει, κάποιον που έχει μέσα του το ίδιο σκοτάδι μ' εκείνον, ακόμα κι αν το κρύβει πίσω από φωτεινά χαμόγελα. Το ενδιαφέρον της Λόρα, όμως, έχει τις ρίζες του στο τραγικό παρελθόν της, με την ίδια να μην έχει τη διάθεση να έρθει πιο κοντά με την Ρόουτς, που την κάνει να νιώθει άβολα, μ' εκείνη, ωστόσο, να είναι αποφασισμένη να πετύχει τον σκοπό της και να δημιουργήσει μια σχέση μαζί της.

Η αφήγηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα στη Ρόουτς και στη Λόρα, γεγονός που μας επιτρέπει να διεισδύσουμε στις ζωές τους, στον τρόπο που σκέφτονται, να ερμηνεύσουμε τη νοοτροπία που χαρακτηρίζει την κάθε μία από αυτές, μα και το πως πορεύονται σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει για τον εαυτό τους και το μέλλον τους. Και όσο το κουβάρι των ζωών τους ξετυλίγεται, τόσο αυτές έρχονται να διασταυρωθούν οδηγώντας τες σε μια σύγκρουση, συμφερόντων και όχι μόνο, που δεν γίνεται με τη θέλησή τους μεν, δεν μπορεί ν' αποφευχθεί δε. Κι έτσι, έχουμε μια αφηγηματική πορεία που βρίθει από εμμονές και εγωκεντρικά κίνητρα, που σε κάθε της στροφή μάς οδηγεί σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια.

Το βιβλίο είναι από εκείνα που θα χαρακτηρίζαμε ως βραδείας καύσης, επιτρέποντάς μας όμως ν' απολαύσουμε το που αυτό οδηγείται, βήμα προς βήμα, χωρίς να αισθανθούμε κάποια στιγμή πως χάνεται η ουσία του ή πως το ενδιαφέρον μας δεν διατηρείται αμείωτο. Άλλωστε, επιλέγει να εστιάσει περισσότερο στον ανθρώπινο παράγοντα και στην ψυχολογία αυτού κάτω από διαφορετικά αντικείμενα πίεσης, εμβαθύνοντας στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και που αυτή μπορεί να οδηγήσει κάποιον όταν ακολουθήσει σκοτεινά μονοπάτια που θα έπρεπε κανονικά να έχει αποφύγει, παρά στην όποια τυχόν προσπάθεια της συγγραφέως να εντυπωσιάσει με γρήγορους ρυθμούς ή μη αναμενόμενες ανατροπές. Η ουσία ενός θρίλερ, στο κάτω κάτω, είναι να επιτύχει να δημιουργήσει ένταση, κι αν μη τι άλλο το μυθιστόρημα αυτό διαθέτει μπόλικη από αυτήν, με την ατμόσφαιρα να είναι συνεχώς ηλεκτρισμένη και με την αμφιβολία μέσα μας για το που θα οδηγηθούν τα πράγματα, να παραμένει σταθερή.

Τόσο η Ρόουτς όσο και η Λόρα, δεν είναι από τους χαρακτήρες εκείνους που θα μπορούσες ν' αποκαλέσεις ως συμπαθείς, αλλά νομίζω πως δεν ήταν κι αυτός ο σκοπός της συγγραφέως. Σκοπός της είναι η διερεύνηση της αλληλεπίδρασης δύο ανθρώπων, με ελαττώματα, αδυναμίες κι εμμονές, που η μία επηρεάζει την συναισθηματική σταθερότητα της άλλης, αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αποφάσεις τους. Η τοξικότητα στις σχέσεις που αποδίδονται στο σύνολο του βιβλίο, μπορεί να μην είναι ευχάριστη, αλλά αποτυπώνει μια πραγματικότητα της εποχής μας και μας κάνει να σκεφτούμε, προσκαλώντας μας με έμμεσο τρόπο να μπούμε στα παπούτσια των κεντρικών χαρακτήρων, αντιμετωπίζοντας ηθικά διλήμματα που μας βγάζουν από τη ζώνη ασφαλείας μας, κάνοντάς μας παράλληλα να εξερευνήσουμε την πιο σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας -μια πλευρά που όλοι έχουμε, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαστροφή, αλλά που δεν τολμάμε πάντοτε να παραδεχτούμε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alice Slater
Μεταφραστής: Μοσχονά Αριάδνη-Αδαμαντία
Εκδόσεις: Ψυχογίος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-01-5292-0