Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΝΕΥΡΩΔΗΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ
Ο Λούσιαν Ρόλινς είναι ένας άντρας που αγωνίζεται να σβήσει τα σημάδια του κακοποιητικού πατέρα του, ενώ προσπαθεί νύχτα μέρα να χτίσει την αυτοκρατορία του. Όσο πιο πολλά χρήματα και πιο πολλή εξουσία αποκτά, τόσο πιο ασφαλής νιώθει.
Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΡΙΣΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΩΜΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟΣ
Με τη Σλόαν τον δένουν ένα σκοτεινό μυστικό από το παρελθόν και μια εκρηκτική αμοιβαία αντιπάθεια στο παρόν.
ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ
Η ιστορία τους ωστόσο θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς η Σλόαν είναι έτοιμη για οικογένεια, ενώ ο Λούσιαν δεν μπορεί ούτε να διανοηθεί κάτι τέτοιο. Μέχρι τη στιγμή που θα έρθει αντιμέτωπος με την πιθανότητα να τη χάσει, οπότε θα κάνει τα πάντα για να την προστατέψει.

Προσωπική άποψη:
Η τριλογία της Lucy Score "Knockemout" ολοκληρώνεται με το τρίτο βιβλίο αυτής και ακούει στον τίτλο "Όσα αφήσαμε πίσω μας", το οποίο το συνόδευε η φήμη πως είναι και το καλύτερο της σειράς. Και πράγματι, αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις εκείνες που οι φήμες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με το βιβλίο όχι μόνο να είναι το καλύτερο απ' τα τρία, αλλά να κλείνει, παράλληλα, με τον ιδανικότερο τρόπο, τον κύκλο μιας σειράς ιστοριών που είναι δεμένες μεταξύ τους με ένα αόρατο νήμα, και που μας θυμίζουν πως οι άνθρωποι δεν είμαστε όντα τέλεια πλασμένα, αλλά έχουμε πάθη, αδυναμίες και προσωπικά θέματα που δεν είναι πάντοτε εύκολο να τα ξεπεράσουμε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως σταματάμε να το προσπαθούμε.

Προσπαθώντας να ξεφύγει από το παρελθόν του και τα ψυχικά τραύματα που του έχει προκαλέσει ο πατέρας του, με την κακοποιητική του συμπεριφορά, ο Λούσιαν δίνει έναν καθημερινό αγώνα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, μα και να χτίσει μια οικονομική αυτοκρατορία που του παρέχει την ασφάλεια που νιώθει πως έχει ανάγκη. Δεν έχει αδυναμίες, εκτός από τη Σλόαν, που υπήρξε παιδική του φίλη, για να μετατραπεί σε "εχθρό" του, με τους δυο τους να έρχονται σε μια συγκρούσεων στο παρόν, που δεν γίνεται ν' αφήσουν ανεπηρέαστους κανέναν από τους δυο τους. Πόσο μάλλον, όταν οι συγκρούσεις αυτές αποκτούν έναν πιο ερωτικό χαρακτήρα, με την έλξη μεταξύ τους να είναι αμοιβαία μεν, με τον καθέναν τους να επιθυμεί διαφορετικά πράγματα σε αυτή τη φάση της ζωής του δε. Κι όταν τα πράγματα θα φτάσουν σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους, είτε αυτό θα είναι κοινό είτε όχι.

Ο Λούσιαν είναι από τους χαρακτήρες εκείνους που διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει αντιπαθής, όμως η συγγραφέας καταφέρνει να χτίσει περίφημα το ψυχογράφημά του, αναλύοντας βαθιά τον χαρακτήρα του και όλα τα τραύματα που φέρει από το παρελθόν και τον ακολουθούν μέχρι και σήμερα. Τραύματα τα οποία παλεύει να ξεπεράσει, αλλά που δεν τον αφήνουν ανεπηρέαστο ως προς τις αποφάσεις που ενίοτε παίρνει και που μπορεί να του στερούν ακόμα και την προσωπική του ευτυχία. Και μπορεί να φαίνεται ψυχρός και απόμακρος, όμως, στην πραγματικότητα, είναι ένας βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος, έτοιμος και πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειαστεί για όλους εκείνους που αγαπά, φροντίζοντας και προστατεύοντάς τους, ακόμα κι αν δεν το διατυμπανίζει.

Η Σλόαν, από την άλλη, ενώ είναι κατά βάθος ένας καλός κι ευαίσθητος άνθρωπος, την ίδια ακριβώς στιγμή είναι σκληρή όταν χρειάζεται, αυθάδης, με δυνατή προσωπικότητα και με μεγάλη αυτοπεποίθηση, που δεν κρύβει ποτέ την εξυπνάδα και την ευστροφία της. Είναι μια μαχήτρια της ζωής, αλλά διαθέτει και μια ευάλωτη πλευρά, που όταν έρχεται στην επιφάνεια, σε κάνει να συνειδητοποιείς πόσο βαθιά ανθρώπινη και αληθινή είναι, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολο το να ταυτιστείς μαζί της. Με τον Λούσιαν, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούν, αποτελούν το ιδανικό ζευγάρι, αφού αλληλοσυμπληρώνονται, και το να τους παρακολουθείς να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν, μέσα από παράλληλες πορείες, είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικό.

Η Score αφηγείται την ιστορία τους με βαθύ συναίσθημα και με ευαισθησία, χωρίς όμως ν' αφαιρεί από την αφηγηματική της εξίσωση το χιούμορ, που είναι διάχυτο, ειδικά στους διαλόγους της, που ενισχύουν τη χημεία των πρωταγωνιστών ακόμα περισσότερο, με έναν διασκεδαστικό και εξαιρετικά ρεαλιστικό τρόπο, δεδομένου και του παρελθόντος που έχουν μεταξύ τους, το οποίο καλούνται να διαχειριστούν στο παρόν, μαζί με τις προσωπικές τους αδυναμίες, αν θέλουν να έχουν ένα κοινό μέλλον. Μια πολύ όμορφα δομημένη ιστορία, που ξεδιπλώνει τις πτυχές ανθρώπων με πληγωμένες ψυχές, που βρίσκουν τρόπο να επουλωθούν, κι ένας επίλογος που κλείνει με τον πιο γλυκό τρόπο ένα αφήγημα που χωρίζεται σε τρία μέρη κι έρχεται να ολοκληρωθεί με το "ευτυχισμένο τέλος" καθενός από αυτούς, έτσι όπως πραγματικά τους αξίζει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lucy Score
Μεταφραστής: Δεληγιάννη Αναστασία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 704
ISBN: 978-618-01-5296-8