Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η εικοσάχρονη Βάιολετ Σόρενγκεϊλ υπό κανονικές συνθήκες θα έμπαινε στο Τεταρτημόριο των Γραφέων και θα ζούσε μια ήσυχη ζωή παρέα με τα βιβλία της.
Τώρα, η διοικητής στρατηγός –και σκληρόκαρδη μητέρα της– έχει διατάξει τη Βάιολετ να ακολουθήσει τους εκατοντάδες υποψηφίους που λαχταρούν να γίνουν η ελίτ του Ναβάρ… αφού πρώτα γίνουν ιππείς δράκων.
Επειδή όμως είναι η πιο μικροκαμωμένη απ’ όλους και το σώμα της είναι εύθραυστο, ο θάνατος φαντάζει μόνο μια ανάσα μακριά…
Αφενός, διότι οι δράκοι δεν συνδέονται με «εύθραυστους» ανθρώπους. Αντίθετα, τους αποτεφρώνουν.
Αφετέρου, διότι οι άλλοι υποψήφιοι ιππείς θέλουν να σκοτώσουν τη Βάιολετ. Καθώς οι δράκοι που είναι πρόθυμοι να συνδεθούν είναι λιγότεροι από τους δόκιμους, οι περισσότεροι υποψήφιοι βλέπουν στον θάνατο της Βάιολετ την αύξηση των δικών τους πιθανοτήτων.
Πολλοί, όμως, θέλουν να τη σκοτώσουν απλώς και μόνο επειδή είναι κόρη της μητέρας της – όπως ο Ζέιντεν Ράιερσον, ο πιο ισχυρός και αδίστακτος αρχηγός πτέρυγας στο Τεταρτημόριο των Ιππέων.
Η Βάιολετ θα χρειαστεί κάθε ρανίδα της εξυπνάδας της για να μπορέσει να αντικρίσει την επόμενη ανατολή.
Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει ο πόλεμος έξω γίνεται όλο και πιο άγριος, οι μαγικοί θάλαμοι του βασιλείου αποδυναμώνονται και οι νεκροί συνεχίζουν να αυξάνονται. Και το χειρότερο;
Η Βάιολετ αρχίζει να υποπτεύεται ότι οι αρχηγοί κρύβουν ένα τρομερό μυστικό.
Φίλοι, εχθροί, εραστές.
Όλοι στη στρατιωτική σχολή Μπασγκάιαθ έχουν μια ατζέντα – διότι μόλις μπεις, μόνο δύο τρόποι υπάρχουν να βγεις: ή να αποφοιτήσεις ή να πεθάνεις.

Προσωπική άποψη:
Αναμφίβολα, ένα απ' τα πιο πολυσυζητημένα και δημοφιλή βιβλία του 2023 υπήρξε το "Τέταρτη πτέρυγα" της Rebecca Yarros, το πρώτο βιβλίο της σειράς "The Empyrean", το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε πως βγάζει τη συγγραφέα από την comfort zone της, αφού δεν πρόκειται για ένα ακόμα σύγχρονο ρομαντικό μυθιστόρημα, αλλά για μια ιστορία που εμπλέκει τον ρομαντισμό με την περιπέτεια, τη δράση και το στοιχείο του φανταστικού, με την ίδια να δημιουργεί απ' το μηδέν έναν ολότελα δικό της κόσμο, που καταφέρνει και σε καθηλώνει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, κρατώντας σε με κομμένη την ανάσα και με την αγωνία που μόνο η άγνοια του τι θα συμβεί στη συνέχεια μπορεί να σου προσφέρει.

Η Βάιολετ Σόρενγκεϊλ, στα είκοσί της χρόνια, αντί ν' ακολουθήσει την ήσυχη πορεία που ονειρευόταν για τη ζωή της, εξαναγκάζεται ν' ακολουθήσει ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι, που όχι μόνο την φέρνει μακριά απ' το να ζήσει τα όνειρά της, αλλά απ' το να καταφέρει να ζήσει γενικώς. Γιατί, η Βάιολετ, είναι κόρη της διοικητή στρατηγού του Ναβάρ, η οποία παίρνει για εκείνη την απόφαση ν' ακολουθήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης ιππέων δράκων της στρατιωτικής σχολής Μπασγκάιαθ, απ' το οποίο δεν καταφέρουν όλοι να βγουν ζωντανοί, αφού οι δράκοι δεν είναι άβουλα πλάσματα, συνδέονται με πολύ λίγους ανθρώπους, και όσοι δεν είναι ικανοί να το πετύχουν αυτό, γίνονται θύματά τους. Όμως οι δράκοι δεν είναι το μόνο πράγμα για το οποίο έχει να ανησυχεί, αφού πολλοί συνυποψήφιοί της θέλουν να την βγάλουν από τη μέση καθώς, όσοι λιγότεροι είναι, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να φτάσουν στον στόχο τους, και με τους αρχηγούς να φαίνεται να κρύβουν τα δικά τους μυστικά, η απειλητική ατμόσφαιρα γύρω της γίνεται όλο και πιο αποπνικτική, και το να εμπιστευτείς κάποιον άλλον εκτός απ' τον εαυτό σου, ακόμα πιο επικίνδυνο.

Διαβάζοντας αρχικά την περίληψη, η ιστορία μού θύμισε αρκετά το "Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας", αλλά μέσα από ένα πιο σκοτεινό, άγριο και βίαιο πρίσμα, και πράγματι, επί της ανάγνωσής του, αποδείχθηκε πως περί ακριβώς αυτού επρόκειτο. Η Yarros έχει δημιουργήσει έναν μαγικό, επικίνδυνο και περιπετειώδη κόσμο, όπου άνθρωποι και δράκοι καλούνται να συνυπάρξουν, όχι με τους πρώτους να πρέπει να βρουν τρόπο να επιβληθούν στους δεύτερους, αλλά αναζητώντας τον τρόπο εκείνο που θα τους επιτρέψει να συνδεθούν μαζί τους και να γίνουν αποδεκτοί, όχι μόνο για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, αλλά για να μπορέσουν να παραμείνουν ζωντανοί. Και για να το πετύχουν αυτό δεν έχουν περιθώρια για λάθη, ούτε τον χρόνο που ίσως θα ήθελαν, πολύ περισσότερο όταν η ζωή τους απειλείται παράλληλα και από άλλους ανθρώπους, που μπορούν να γίνουν πιο απειλητικοί, ακόμα κι απ' τους δράκους.

Η συγγραφέας έχει αποδώσει την πραγματικότητα του σύμπαντός της με μεγάλη έμφαση στις μικρές και μεγάλες εκείνες λεπτομέρειες που το καθιστούν ξεχωριστό στα μάτια των αναγνωστών, δίνοντάς μας με σαφήνεια την πλήρη εικόνα αυτού, επιτρέποντάς μας να χαθούμε μέσα του, αλλά και δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κατανοήσουμε εις βάθος το πως αυτός λειτουργεί, ποιους κανόνες ακολουθεί και ποια είναι η επιτακτική ανάγκη του καθενός εμπλεκόμενου σε αυτή τη "μάχη", προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή του και να επιτύχει τους στόχους του. Με απλά λόγια, δεν εστιάζει μόνο στο χτίσιμο του κόσμου της, αλλά και των χαρακτήρων που υπάρχουν μέσα σε αυτόν, που μέσα από την εξερεύνηση της πολυπλοκότητας της προσωπικότητας του καθενός απ' αυτούς, αλλά και των κινήτρων που τους ωθούν μπροστά, προσθέτουν μεγαλύτερο βάθος στην αφήγηση, αλλά και μεγαλύτερη βαρύτητα στην πορεία της εξέλιξής τους και των αποφάσεων που καλούνται να πάρουν, με τον καθένας τους να παίζει τον δικό του σημαντικό κι εξίσου καθοριστικό ρόλο για όσα πρόκειται ν' ακολουθήσουν.

Η αφήγηση είναι γρήγορη, έντονη, ζωηρή και άκρως παραστατική, πλούσια σε εκπλήξεις και ανατροπές, με την Yarros να μας επιφυλάσσει συνεχώς νέες εκπλήξεις που μας αφήνουν έκπληκτους, αλλά και ανήσυχους συνάμα για τα όσα πρόκειται ν' ακολουθήσουν. Εκτός από το χτίσιμο του κόσμου της και την αποδόμηση αρκετές φορές, θα τολμούσα να πω, αυτού, καθώς και την ανάλυση των, ίσως και σκοτεινών, ψυχογραφημάτων των ηρώων της, πρωταγωνιστών και δευτεραγωνιστών, η συγγραφέας δίνει μεγάλη έμφαση και την αποτύπωση της καθημερινότητάς τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από την εκπαίδευσή τους που έχει εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, όσο και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, με τις δεύτερες να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις όποιες εντάσεις, και με τον υποβόσκον ρομαντισμό ν' αποκτά μια διαφορετική διάσταση μέσα σε μια συνθήκη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασταθής κι αμφίβολη και σίγουρα όχι ιδανική, απ' όποια σκοπιά κι αν επιλέξεις να την εξετάσεις.

Το βιβλίο αυτό, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο τα τελευταία χρόνια, κατάφερε με περίσσια επιτυχία να "παίξει" με τη νοσταλγική μου διάθεση, να με "ταξιδέψει" πίσω στον χρόνο, στην εποχή εκείνη που ξεκίνησα να διαβάζω μυθιστορήματα που ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού, καταφέροντας να ξυπνήσει μέσα μου μια λαχτάρα κι έναν ενθουσιασμό όμοιο με τότε. Μπορεί να μην είναι καθολικά πρωτότυπο, όμως αυτό δεν αναιρεί διόλου τη μοναδικότητά του και πολύ περισσότερο το πόσο εξαιρετικά καλογραμμένο και δομημένο είναι, διεκδικώντας επάξια μια θέση δίπλα σε άλλα ξεχωριστά βιβλία του είδους, που σίγουρα θα αναπολεί κανείς για πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής του. Άκρως περιγραφικό και παραστατικό, με έμφαση στις λεπτομέρειες και δημιουργώντας έναν κόσμο απειλητικό και γοητευτικό συνάμα, όπου ένας εσωτερικός, και όχι μόνο, πόλεμος μαίνεται, το "Τέταρτη Πτέρυγα" είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει την περιπέτεια, το μυστήριο, το φανταστικό και τον ρομαντισμό σε μια πολύ ισορροπημένη συμμετρία, προσφέροντάς μας μια αναγνωστική εμπειρία από εκείνες που πραγματικά αξίζει να θυμάσαι. Και με το φινάλε αυτής, αν μη τι άλλο, δεν μπορείς παρά να περιμένεις με αγωνία την συνέχεια.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφέας: Rebecca Yarros
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-618-220-477-1