Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Έπειτα από μια τραγωδία, είναι παράξενα τα πράγματα που θυμάσαι.
Τον εκκωφαντικό θόρυβο όταν εξερράγη το σπίτι.
Τον φόβο που με παρέλυε όσο έψαχνα τη γυναίκα μου.
Τον καπνό που με τύφλωνε όσο την έβγαζα έξω.
Όμως, η γυναίκα στην αγκαλιά μου δεν ήταν η γυναίκα μου.
Η Μπρι και ο Ίσον σώζονται από τη φωτιά που τους στερεί τους συντρόφους τους – όμως, ύστερα από εκείνη τη μοιραία νύχτα, κανείς από τους δυο τους δε ζει πραγματικά. Ο Ίσον, μόνος πλέον με την κόρη του, δεν έχει πουθενά να πάει, γι’ αυτό μετακομίζει στο σπίτι της Μπρι, παρ’ όλες τις παλιές εντάσεις και την καινούργια θλίψη που νιώθουν και οι δύο.
Ο Ίσον μπορεί να έσωσε την Μπρι από τη φωτιά, αλλά ίσως τον σώσει εκείνη τελικά. Ωστόσο, ενώ αρχίζουν να συνέρχονται και ένα ειδύλλιο γεννιέται μεταξύ τους, μυστικά του παρελθόντος απειλούν να βγουν στην επιφάνεια.
Η αγάπη τους γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες και μαζί μπορούν να καούν.

Προσωπική άποψη:
Η Aly Martinez είναι μια συγγραφέας που ξεχωρίζει για την συναισθηματική της πένα, αλλά και για τον τρόπο που εισάγει και χειρίζεται την έννοια του δράματος στις εκάστοτε ιστορίες της. Τείνει να δημιουργεί ιστορίες που προκαλούν ανάμεικτα κι αντικρουόμενα συναισθήματα, και το "Μέσα από τις στάχτες" δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Και ναι, όπως υποστηρίζει και η πλειοψηφία της αναγνωστικής κοινότητας, η υπόθεση του βιβλίου θυμίζει αρκετά εκείνη του "Μετανιώνοντας για σένα" της Colleen Hoover, ωστόσο, αν και πράγματι υπάρχει κοινός αφηγηματικός άξονας, η προσέγγιση της ανάλυσης αυτών διαφέρει αρκετά, οπότε, σαφέστατα μιλάμε για δύο ξεχωριστά βιβλία που αφηγούνται τη δική τους ιστορία, με τον απόλυτα δικό τους τρόπο.

Η Μπρι και ο Ίσον καταφέρνουν να επιζήσουν από μια τρομακτική φωτιά που καίει συθέμελα τα πάντα και παράλληλα στερεί τις ζωές των συντρόφων τους. Η θλίψη που νιώθουν είναι ανείπωτη, ωστόσο, ως μονογονείς πλέον, πρέπει να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, με το σπίτι του Ίσον να έχει καταστραφεί και να μην έχει που να μείνει, ενώ η Μπρι πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της, χωρίς να έχει κάποιον να φροντίσει για τα παιδιά της όσο εκείνη απουσιάζει. Και κάπως έτσι, έρχεται η πρόταση της Μπρι, που δεν είναι άλλη απ' το να φιλοξενήσει τον Ίσον και την κόρη του στο σπίτι της, με τους δύο τους να ξεκινούν μια συμβίωση, που ίσως τους βοηθήσει να βρουν τα πατήματά τους, αλλά και να μοιραστούν τον πόνο τους.

Ο Ίσον είναι ένας υπέροχος χαρακτήρας. Στοργικός και γενναιόδωρος με τα παιδιά, και παρά το γεγονός πως είναι συντετριμμένος από τον χαμό της γυναίκας του, ενώ οι πιο κοντινοί του άνθρωποι, που τους αγαπούσε και κατείχαν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του τον πλήγωσαν βαθιά, εκείνος δεν αλλοτριώθηκε απ' όλη αυτή τη συνθήκη, αλλά εξακολούθησε να είναι ο δοτικός εαυτός του, ο άνθρωπος εκείνος που θέλει να πιστέψει στο μέλλον και στους ανθρώπους, ακόμα και τις πιο σκοτεινές του ώρες. Η Μπρι, από την άλλη, είναι πιο ψυχρή και αποστασιοποιημένη, ένας χαρακτήρας με τον οποίο δεν μπορείς εύκολα να δεθείς, αφού νιώθεις ότι κρατάει άμυνες και φυλαγμένα μυστικά, ωστόσο αυτό της προσδίδει ένα σημαντικό μέρος της γοητείας της ως χαρακτήρα.

Όσον αφορά τη μεταξύ τους σχέση, ακόμα δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν αυτή λειτούργησε στο εκατό της εκατό, αλλά έπειτα από αρκετή σκέψη, κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτό δεν με ενοχλεί κιόλας. Έχω την πεποίθηση πως η Martinez δεν ήθελε να δημιουργήσει το τέλειο ρομαντικό ειδύλλιο μεταξύ τους, μα ένα ειδύλλιο ατελές, με ρωγμές, ευάλωτο, όπως ακριβώς είναι και οι ίδιοι, και κυρίως ο Ίσον, μετά απ' αυτή την συγκλονιστική εμπειρία που έζησαν. Περισσότερο μελετά το τραύμα που αφήνει μια απώλεια όπως η συγκεκριμένη, στις ζωές των χαρακτήρων της, και το πως αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν μετά απ' αυτήν, στην προσπάθεια να χτίσουν μια νέα ζωή, το πόσο σημαντική είναι η φιλία και η οικογένεια στη ζωή ενός ανθρώπους και πως αυτές μπορούν να τον καθορίσουν, παρά το πως μπορεί ν' ανθίσει ένας έρωτας μέσα από τις στάχτες, κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Σίγουρα, η Martinez, κατέφυγε σε ορισμένες αφηγηματικές ευκολίες, προκειμένου να βοηθήσει την πλοκή της να προχωρήσει, αλλά στον αντίποδα έχει χειριστεί πάρα πολύ καλά το παρελθόν και τα σκοτεινά μυστικά αυτού, προσθέτοντας έντονες δόσεις σασπένς και μερικά έξυπνα στοιχεία ανατροπών, που ναι μεν υποψιαζόμασταν πως υπήρχαν, αλλά όχι με την μορφή ακριβώς που τελικά αυτά αποδόθηκαν. Δεν θέλω ν' αποκαλύψω περισσότερα, γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τ' ανακαλύψετε μόνοι σας. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να σας πω, είναι πως έπειτα από το "ταξίδι" τους μια τρικυμιώδη θάλασσα, οι ήρωές μας φτάνουν στον προορισμό τους, που ίσως να μην είναι ιδανικός, αλλά και που δεν χρειάζεται να είναι, αρκεί να μας επιτρέπει να κοιτάζουμε τον ήλιο και να έχουμε πίστη κι ελπίδα σε ένα μέλλον που καρτερά να έρθει να μας συναντήσει και να μας κάνει να χαμογελάσουμε χωρίς ενοχές και πάλι.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Aly Martinez
Μεταφραστής: Χόνδρου Ιωάννα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-618-01-5485-6