Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΑΝ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.
Έξι ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες πρόκειται να ζήσουν το όνειρό τους. Να λάβουν μέρος στον πιο δημοφιλή διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής με έπαθλο το απόλυτο βραβείο: το Χρυσό Κουτάλι.
Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στο Αρχοντικό Γκράφτον, όπου διαγωνιζόμενοι και συντελεστές καταλύουν απομονωμένοι για να διασφαλιστεί η απόλυτη μυστικότητα των εξελίξεων.
Η έπαυλη όπως και η οικοδέσποινα, η παλαίμαχη παρουσιάστρια Μπέτσι Μάρτιν, με δυσκολία παλεύουν να κρύψουν τα σημάδια που έχει αφήσει πάνω τους ο χρόνος.
Αν και όλα δείχνουν να κυλούν ήρεμα, η ένταση σιγοβράζει: οι διαγωνιζόμενοι είναι νευρικοί, παράξενοι θόρυβοι ταράζουν τη γαλήνη της νύχτας, η Μπέτσι είναι έξαλλη με τον συμπαρουσιαστή της που τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.
Κι ύστερα αρχίζουν τα σαμποτάζ. Στην αρχή είναι μικροπράγματα. Αλάτι αντί για ζάχαρη. Ένα μάτι κουζίνας σε λάθος θερμοκρασία.
Αλλά όταν ανακαλύπτουν ένα πτώμα, όλοι πλέον είναι ύποπτοι.

Προσωπική άποψη:
Πάνε χρόνια τώρα που τα μαγειρικά reality έχουν κατακλύσει την τηλεόραση και είναι εκατομμύρια τηλεθεατών που τα παρακολουθούν φανατικά, περιμένοντας να δουν ποιος θα καταφέρει να κερδίσει το μεγάλο έπαθλο. Οι μεταξύ τους κόντρες και οι αψιμαχίες είναι που προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αποσπώντας την προσοχή του κοινού, σε πολλές περιπτώσεις, από τις πραγματικές μαγειρικές ικανότητες των εκάστοτε συμμετεχόντων, οπότε η επιλογή του καθενός γίνεται περισσότερο με συναισθηματικά παρά με αντικειμενικά κριτήρια. Φανταστείτε, όμως, μία περίπτωση όπου οι όποιες κόντρες θα εξελίσσονταν σε κάτι περισσότερο, οδηγώντας ακόμα και στον θάνατο κάποιου. Μια τέτοια περίπτωση πραγματεύεται και το πρώτο βιβλίο της Jessa Maxwell, που από τον πρόλογό του κιόλας, καταφέρνει να μας πάρει μαζί του.

Στο γραφικό κι απομονωμένο Αρχοντικό Γκράφτον πραγματοποιούνται τα γυρίσματα ενός διαγωνισμού ζαχαροπλαστικής, με έξι ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες, εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, να διεκδικούν τη νίκη, αλλά και το έπαθλο του Χρυσού Κουταλιού. Ενώ φαινομενικά όλα εξελίσσονται ομαλά, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι που συμμετέχουν στο γύρισμα δεν είναι παρά ένα καζάνι που σιγοβράζει, με τις εντάσεις να καραδοκούν να ξεσπάσουν, πράγμα που δεν θα αργήσει να συμβεί. Πιο ομαλά στην αρχή, με μικρά σαμποτάζ εδώ κι εκεί, πιο έντονα κι άγρια όσο τα γυρίσματα εξελίσσονται, φτάνοντας στο κομβικό εκείνο σημείο όπου η ανακάλυψη ενός πτώματος θα φέρει τα πάνω κάτω και μια αναστάτωση που κανείς δεν είναι σίγουρος πως να τη διαχειριστεί, αλλά και ποιον μπορεί να εμπιστευτεί -αν μπορεί, δηλαδή.

Η Maxwell δημιουργεί ένα ιδανικά κλειστοφοβικό περιβάλλον, περιορίζοντας τους πρωταγωνιστές της σε έναν πολύ συγκεκριμένο χώρο, στερώντας τους την όποια επαφή με τον έξω κόσμο και φέρνοντάς τους αντιμέτωπους τόσο με την απειλητική ατμόσφαιρα αυτού, όσο και με την ακόμα πιο απειλητική διάθεση που κρύβουν ορισμένοι από τους ίδιους τους συμμετέχοντες σε αυτό το εγχείρημα, με κάποιους να είναι διατεθειμένοι να φτάσουν ακόμα και στα άκρα προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από τη νίκη. Ωστόσο, εδώ είναι που μπαίνει το ηθικό δίλημμα στη μέση. Έχει ο οποιοσδήποτε από αυτούς το δικαίωμα, ακόμα και να τερματίσει μια ζωή, αν αυτό μπορεί να τον οδηγήσει στην κορυφή; Σαφέστατα και όχι, αλλά, αλήθεια, ποιο θα μπορούσε να ήταν το πραγματικό κίνητρο πίσω από μια τέτοια απόφαση;

Η αφήγηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε εφτά ανθρώπους, κάτι που αυτόματα θέτει τον πήχη πολύ ψηλά για την συγγραφέα, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσει κανείς τις απαραίτητες ισορροπίες. Είναι δύσκολο ακόμα και το να συμπεριλάβεις τόσους χαρακτήρες σε μια τριτοπρόσωπη αφήγηση, πόσο μάλλον το να χαρίσεις "φωνή" σε κάθε έναν από αυτούς. Ωστόσο, η Maxwell τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά σε αυτό το σκέλος, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τον καθέναν από αυτούς, αλλά και να αναγνωρίσουμε την πραγματική τους φύση, αυτή που ίσως να μην φαίνεται με μια πρώτη, γρήγορη ματιά, αλλά που σε κάθε μία περίπτωση χωριστά, κρύβει πίσω από την καλοπροαίρετη μάσκα της ένα σκοτεινό παρελθόν κι ένα μυστικό που κανείς τους δεν θα ήθελε να έρθει στο φως.

Δεν θα ισχυριστώ πως το βιβλίο, στο σύνολό του, είναι απρόβλεπτο ή ιδιαίτερα ανατρεπτικό, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως δεν είναι πολύ εύκολο το να εντοπίσει κανείς τον πραγματικό ένοχο της δολοφονίας που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των εξελίξεων. Όλοι οι χαρακτήρες, χωρίς να εξαιρείται κανένας, έχουν κι από ένα μυστικό που θέλουν να διαφυλάξουν πάση θυσία, και ίσως αυτό από μόνο του να αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο για να ξεπεράσουν τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την ψυχραιμία από την ακρότητα, ίσως ακόμα περισσότερο κι απ' την ίδια τη νίκη που όλοι τους διεκδικούν με το ίδιο -ίσως και όχι- σθένος. Συνοψίζοντας, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα παράξενα διασκεδαστικό θρίλερ μυστηρίου, έξυπνο στη σύλληψή του κι αρκετά καλά εκτελεσμένο στην πράξη, που εστιάζει κατά κύριο λόγο στους χαρακτήρες του και όχι στα όποια συμβάντα, και που αν και αργής καύσης, δεν σε αφήνει να βαρεθείς, αλλά σε κρατάει κοντά του μέχρι το τέλος.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jessa Maxwell
Μεταφραστής: Δουρίδα Α. Αικατερίνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-618-01-5527-3