Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

EΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.
ΜΙΑ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΣΠΙΘΑ.
ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ.
Η Μπράις Κουίνλαν δεν περίμενε ποτέ να φύγει από τον Μίντγκαρντ.
Τώρα όμως που έχει φύγει, το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει πίσω. Όλοι όσοι αγαπάει είναι εκεί: η οικογένειά της, οι φίλοι της, το ταίρι της. Αποκλεισμένη σε έναν νέο, άγνωστο κόσμο, θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη την εξυπνάδα της αν θέλει να βρει ξανά τον δρόμο για το σπίτι.
Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο όταν δεν γνωρίζει ποιον να εμπιστευτεί.
Ο Χαντ Αθαλάρ έχει βρεθεί κι άλλοτε σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του, αλλά αυτή μπορεί να είναι η δυσκολότερη από όλες. Για μερικούς μήνες είχε όλα όσα ήθελε ποτέ, αλλά τώρα είναι πάλι αιχμάλωτος, αγνοώντας εντελώς τη μοίρα της Μπράις. Θέλει απελπισμένα να τη βοηθήσει, αλλά μέχρι να μπορέσει να ξεφύγει από τους Αστέρι, τα χέρια του είναι –κυριολεκτικά– δεμένα.
Σε αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα, συνέχεια της Νο 1 bestseller τριλογίας του Κρέσεντ Σίτι, ο κόσμος της Μπράις και του Χαντ κινδυνεύει να γκρεμιστεί.
Είναι οι μόνοι που μπορούν να τον σώσουν.
Και με bonus Ιστορία!

Προσωπική άποψη:
Η Sarah J. Maas επιστρέφει με το τρίτο -και τελευταίο, προς το παρόν- βιβλίο της δημοφιλούς σειράς της "Κρέσεντ Σίτι", συνεχίζοντας το ταξίδι των ηρώων της -και κατ' επέκτασιν το δικό μας- στον σκοτεινό, επικίνδυνο κι άγριο κόσμο της, που με τόση μαεστρία κι έμφαση στη λεπτομέρεια έχει καταφέρει να δημιουργήσει. Ένα βιβλίο αρκετά αμφιλεγόμενο, θα τολμούσα να πω, γιατί παρά την συνολικά καλή του βαθμολογία στις διάφορες πλατφόρμες, έχει προκαλέσει και τις ενστάσεις αρκετών αναγνωστών, καθώς η συγγραφέας έχει επιλέξει ν' ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι σε ό,τι αφορά κυρίως τα ψυχογραφήματα των χαρακτήρων της, κάτι για το οποίο, ομολογουμένως, κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος.

Η Μπράις έχει φύγει από τον Μίντγκαρντ και το μοναδικό πράγμα που έχει στο μυαλό της είναι πως θα επιστρέψει εκεί, κοντά σε όλους εκείνους που αγαπά κι έχει στην καρδιά της. Ωστόσο, το να μπορέσει να βρει τον δρόμο για το σπίτι της δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση και θα πρέπει, ίσως, να πάψει να λειτουργεί με ομαδικό πνεύμα και να εστιάσει απόλυτα στο εγώ, στις δυνάμεις και στα θέλω της. Την ίδια στιγμή, ο Χαντ είναι αιχμάλωτος των Αστέρι και η αγωνία του για την Μπράις δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Δεν γνωρίζει που βρίσκεται εκείνη, όμως γνωρίζει πολύ καλά πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξεφύγει από την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί, και μαζί με την Μπράις να κάνουν ό,τι περνάει απ' το χέρι τους, προκειμένου να προστατέψουν τον κόσμο τους και όλα όσα έχουν χτίσει.

Το βιβλίο χωρίζεται ουσιαστικά σε τρεις διαφορετικές ενότητες, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει μια εμφανής ανισορροπία. Το πρώτο μέρος εστιάζει κυρίως στο crossover, χωρίς ωστόσο, τα δύο σύμπαντα να καταφέρνουν να εναρμονιστούν απόλυτα σε ένα, ενώ στην Μπράις δίνεται υπερβολική πληροφορία, την οποία θα προτιμούσα να ανακαλύψει μόνη της. Παρ' όλα ταύτα, η γνώση που λαμβάνουμε γύρω από το σύμπαν της Maas είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, παρά τον τεράστιο όγκο της, πηγαίνοντάς τον -μαζί κι εμάς- ένα βήμα παραπέρα. Το δεύτερο μέρος εστιάζει περισσότερο στους ήρωές μας, και παρά που εμβαθύνει αρκετά σε αυτούς, μοιάζουν να βρίσκονται... εκτός χαρακτήρα, γεγονός που προκαλεί έναν κάποιον εκνευρισμό, αφού νιώθουμε να χάνουμε το συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους, ενώ οι ίδιοι δρουν πολλές φορές αψυχολόγητα. Βέβαια, στο τρίτο μέρος, όλα αυτά ανατρέπονται, επανέρχονται πλήρως οι αφηγηματικές ισορροπίες και η προσέγγιση των χαρακτήρων, με την Maas να μας προσφέρει ένα εκρηκτικό φινάλε γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές.

Γενικά δεν είμαι απ' τους ανθρώπους που ενοχλούνται από τα πολλαπλά povs σε μια αφήγηση, τουλάχιστον όχι όταν ο συγγραφέας ξέρει πως να τα χειρίζεται, πράγμα που η Maas συνηθίζει να κάνει, οπότε διαθέτει και τον κατάλληλο τρόπο ώστε να χειριστεί σωστά αυτή την αφηγηματική τεχνική. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο βιβλίο, δεν κατάφερε να διατηρήσει τις απόλυτες ισορροπίες, όπως άλλωστε προανέφερα, ίσως γιατί αυτές οι πολλαπλές οπτικές εμφανιζόντουσαν μέσα στο ίδιο κεφάλαιο, γεγονός που δεν μας επέτρεπε να εμβαθύνουμε απόλυτα στον ψυχισμό και στον τρόπο σκέψης του εκάστοτε χαρακτήρα, οπότε κι απομονωνόμασταν και σε συναισθηματικό επίπεδο. Δεν λέω πως ήταν βαρετό, αλλά σίγουρα ήταν κουραστικό κάποιες στιγμές.

Το βιβλίο είναι εξαιρετικά προσανατολισμένο στην πλοκή, και το να μάθουμε νέες πληροφορίες που αφορούν το lore του σύμπαντος ήταν αναμφισβήτητα το καλύτερο κομμάτι του. Όσο οδεύουμε προς το φινάλε, οι πληροφορίες αυτές αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους και η αφήγηση ν' αποκτά ένα διαφορετικό σχήμα, με εμάς να προσπαθούμε να επεξεργαστούμε όλα όσα μας αποκαλύπτονται, νιώθοντας την ένταση να κορυφώνεται όλο και περισσότερο. Αν μη τι άλλο, όπως έχουμε ξαναπεί, η Maas είναι εξαιρετική στο να δημιουργεί νέους κόσμους, που μέσα απ' την πολυπλοκότητά τους επιτυγχάνουν να μας εντυπωσιάσουν και να μας πάρουν μαζί τους σε ένα "ταξίδι", για τον προορισμό του οποίου δεν είμαστε ποτέ βέβαιοι, αλλά είναι σίγουρο πως ανυπομονούμε να φτάσουμε εκεί.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah J. Maas
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 792
ISBN: 978-618-220-717-8