Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ήμουν ερωτευμένη με δύο άντρες. Τους ήθελα και τους δύο. Ο Αλέξης ξύπνησε μέσα μου το πάθος. Άγρια θύελλα ήταν, με συγκλόνιζε, με έσπρωχνε να νιώσω το καθετί με όλο μου το είναι. Ο Λουκάς ήταν το λιμάνι που λαχταρούσα, η γαλήνη, η στοργή. Μούλιαζα στην αγάπη κοντά του. Έζησα δυο νύχτες έρωτα. Με τους δύο άντρες της ζωής μου. Ήταν ανάγκη να διαλέξω ανάμεσά τους. Και γρήγορα μάλιστα. Τι έπρεπε να κάνω;
Η ιστορία μιας οικογένειας από την εποχή του πολέμου ως σήμερα. Η ιστορία μιας σπάνιας φιλίας που άντεξε στον χρόνο.
Γιατί η αγάπη δεν εξαναγκάζεται, δεν ορίζεται.
Επιμένει, ονειρεύεται, παρασέρνει.

Προσωπική άποψη:
"Θὰ θυμᾶμαι πάντα τὰ μάτια σου, φλογερὰ καὶ μεγάλα, σὰ δύο νύχτες ἔρωτα, μὲς στὸν ἐμφύλιο πόλεμο", έγραψε ο Τάσος Λειβαδίτης στο ποίημά του "Σὲ περιμένω παντοῦ". Αυτοί οι στίχοι μού ήρθαν στο μυαλό παίρνοντας στα χέρια μου το νέο βιβλίο της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη, "Δυο νύχτες έρωτα", και διαβάζοντάς το διαπίστωσα πως διόλου τυχαίος δεν ήταν αυτός ο συνειρμός. Δυο νύχτες έρωτα γεμάτες από σκέψεις, συναισθήματα, κρυφές αλήθειες, που η αγαπημένη συγγραφέας αποδίδει με όλη την τρυφερότητα και την ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει την ευαίσθητη πένα της, και που μας παρασέρνει μαζί της.

Η Μαρίνα είναι μια γυναίκα που όπως και τόσες άλλες, ακόμα κι αν δεν το παραδέχονται, βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι όπου έπρεπε να κάνει μια επιλογή εξαιρετικά δύσκολη. Γιατί η Μαρίνα ερωτεύτηκε δύο άντρες εκ διαμέτρου αντίθετους μεταξύ τους, όπως εκ διαμέτρου αντίθετα ήταν και τα συναισθήματα που της προκάλεσε καθένας από αυτούς. Ο Αλέξης συγκλόνισε τον κόσμο της, την ύπαρξή της, την έκανε να καταλάβει τι εστί πάθος και ένταση. Ο Λουκάς, από την άλλη, της προσέφερε ηρεμία, στοργή, τρυφερότητα. Στο πρόσωπό του βρήκε το λιμάνι που θα μπορούσε ν' αράξει και να γαληνέψει η ψυχή της. Ωστόσο, ποιον δρόμο έπρεπε τελικά ν' ακολουθήσει; Τι σημαίνει πραγματική αγάπη για εκείνη;

Η συγγραφέας, όπως κάθε φορά, σε κάθε της ιστορία, επικεντρώνεται περισσότερο στους χαρακτήρες της παρά στην ιστορία τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η δεύτερη δεν έχει σημασία. Απλά, αυτή χτίζεται σύμφωνα με τα συναισθήματά τους, τα οποία τους καθοδηγούν και τους κάνουν να πορεύονται μέσα στα δαιδαλώδη μονοπάτια της ζωής, που άλλες φορές είναι δύσκολα κι επίπονα, άλλες ηρεμούν το μέσα σου και σε κάνουν να συνειδητοποιείς ποιος είσαι, τι θέλεις, προς τα που οδεύεις, τι είναι αυτό που έχει πραγματικά αξία στη ζωή και πως πρέπει να ζυγίζεις τα πράγματα, όχι για να μην χάσεις, αλλά για να μην χαθείς εσύ.

Η αγάπη είναι μυστήριο πράγμα κι έχει τις ρίζες της στα παιδικά μας χρόνια, στους δεσμούς με την ίδια μας την οικογένεια, ενώ με το πέρασμα των χρόνων, μέσα από τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους, αλλάζει μορφή και σχήματα, μα πάνω απ' όλα αλλάζει τον τρόπο που εκφράζεται. Όταν δέχεσαι αγάπη, μπορείς και να την προσφέρεις. Όταν στην στερούν, μαθαίνεις πως πρέπει να συγκρατείσαι. Το βέβαιο, όμως, είναι πως η αγάπη δεν εκβιάζεται, δεν απαιτείται, παρά μονάχα κερδίζεται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και πάνω στην ιδέα αυτή είναι δομημένη τόσο η αφήγηση της ιστορίας, όσο και οι σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες, είτε αυτές είναι οικογενειακές, είτε φιλικές, είτε ερωτικές, μα με την κάθε μία να έχει τη δική της, αδιαμφισβήτητη σημασία.

Αν και το βιβλίο χρησιμοποιεί κάποια μοτίβα στα οποία μας έχει συνηθίσει η συγγραφέας, ειδικά τα τελευταία χρόνια της συγγραφικής της πορείας, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως τα αξιοποιεί όσο καλύτερα και όσο πιο ανθρώπινα γίνεται. Γλαφυρές περιγραφές, ζωντανές και παραστατικές απεικονίσεις, ρεαλιστικό και γεμάτο συναίσθημα, το "Δυο νύχτες έρωτα" είναι ένα βιβλίο που μέσα απ' τις σελίδες του τον εξυμνεί, θυμίζοντάς μας πως η αγάπη στο τέλος πάντοτε κερδίζει, γιατί μας δίνει τη δύναμη να συγχωρούμε, το κουράγιο να συνεχίζουμε, φτάνοντας τελικά στην λύτρωση που όλοι μας αναζητάμε, όπως κι αν μεταφράζεται αυτή.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-618-01-5420-7