Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ένα τελευταίο παιχνίδι.
Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, η Έιβερι έχει κατορθώσει να επιβιώσει στην Οικία Χόθορν. Η κληρονομιά, αυτή η απρόσμενη εξέλιξη στη ζωή της, την ανάγκασε να λύσει γρίφους, να ανακαλύψει μυστικά, να αποφύγει μηχανορραφίες και να ωριμάσει. Σε λίγες εβδομάδες ενηλικιώνεται, και παύει να δεσμεύεται από τους όρους της διαθήκης του Τομπάιας Χόθορν. Θα είναι πλέον δισεκατομμυριούχος!
Ακόμη ένας παίκτης.
Η Έιβερι νομίζει πως γνωρίζει όλα τα μυστικά αυτής της οικογένειας. Ωστόσο, η απροσδόκητη εμφάνιση ενός νέου παίκτη συνιστά μια συγκλονιστική εξέλιξη. Έτσι, προκύπτει ένας νέος γρίφος που ζητά λύση.
Μία τελευταία ανατροπή.
Σταδιακά, η Έιβερι και οι τέσσερις αδερφοί Χόθορν εμπλέκονται σε ένα τελευταίο, θανάσιμο παιχνίδι με κάποιον άγνωστο και επικίνδυνο αντίπαλο.

Προσωπική άποψη:
Το τρίτο βιβλίο της σειράς "The Inheritance Games" ήρθε για να ολοκληρώσει τον κύκλο μυστηρίου που άνοιξε η Jennifer Lynn Barnes, βάζοντας στον άξονα αυτού μία νεαρή κοπέλα που από το πουθενά βρέθηκε να διεκδικεί μια περιουσία δισεκατομμυρίων και τέσσερα αδέρφια, που αν και θα έπρεπε να τους ανήκει εξ' ολοκλήρου αυτή η περιουσία, κλήθηκαν ν' αγωνιστούν, όχι πάντοτε με ηθικά μέσα, για να την κρατήσουν. Πώς εξελίχθηκε όλο αυτό; Σε έναν επικίνδυνο αγώνα δρόμου, όπου τίποτα δεν ήταν όπως φαινόταν και που σε κάθε νέα στροφή μάς περίμενε και μια νέα ανατροπή.

Τώρα, λοιπόν, ένα βήμα πριν το τέλος, η Έιβερι, που όλο αυτό το διάστημα έχει αναγκαστεί να ζήσει στην Οικία Χόθορν, λύνοντας γρίφους, φέρνοντας στο φως καλά κρυμμένες μυστικά, προστατεύοντας τον εαυτό της με όποιον τρόπο μπορούσε, νιώθοντας τον έρωτα να της χτυπά την πόρτα και να μπερδεύει το μυαλό της, δεν έχει να περιμένει κάτι άλλο πέραν του να περάσουν αυτές οι λίγες εβδομάδες που την χωρίζουν από την ενηλικίωσή της και από τα δισεκατομμύρια του Τομπάιας Χόθορν που θα κληρονομήσει. Ωστόσο, ένας νέος παίκτης κάνει την εμφάνισή του, που ανατρέπει όλα τα δεδομένα και φέρνει την Έιβερι αντιμέτωπη με έναν ακόμα γρίφο που πρέπει να λυθεί.

Το βιβλίο μού προκάλεσε αρκετά αντικρουόμενα συναισθήματα και αυτό δεν οφείλεται τόσο στην εξέλιξη της πλοκής, όσο στην εξέλιξη των χαρακτήρων μέσα σε αυτήν. Αποφεύγοντας όσο μπορώ να κάνω spoilers, θα αρκεστώ στο να πω πως η Barnes οδήγησε τον χαρακτήρα του Γκρέισον σε μια στροφή 180 μοιρών, πράγμα το οποίο δεν περίμενα και είναι κάτι που με άφησε με μια πικρή γεύση στο στόμα. Στον αντίποδα, ο χαρακτήρας του Τζέιμσον έκανε μια εξίσου σημαντική στροφή, ωστόσο, προς το καλύτερο, ωριμάζοντας τόσο που δεν θα το φανταζόμασταν ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα, με τον ίδιο να καταλήγει να συντηρεί την έννοια του ρομαντισμού με έναν τρόπο που δεν γίνεται να μην σε αγγίξει. Σε ό,τι αφορά την Έιβερι, σαφέστατα υπήρχαν κάποια σκαμπανευάσματα στη συμπεριφορά και τις αποφάσεις της, παρ' όλα ταύτα δεν μπορώ να ισχυριστώ πως κάθε ένα απ' αυτά δεν δικαιολογούταν στο τέλος.

Περνώντας, τώρα, στην πλοκή, τολμώ να πω πως είναι καλοδουλεμένη, με ενδιαφέροντες γρίφους και ανατροπές που διατηρούν το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια των εξελίξεων αυτής, με μοναδικό ίσως μειονέκτημα την ταυτότητα του "κακού" του συγκεκριμένου κεφαλαίου της ιστορίας, που δεν αποδείχθηκε ισάξιος των περιστάσεων και που σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερος και η παρουσία του να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα μέσα στο όλο αφήγημα. Παρ' όλα ταύτα, το μυστήριο διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, εντείνοντας την αγωνία μας αλλά και το ενδιαφέρον μας για το που τελικά θα καταλήξει όλο αυτό.

Η Barnes φαίνεται να επέλεξε ν' αφήσει το κομμάτι του ρομαντισμού κάπως στην άκρη αυτή τη φορά. Ναι μεν έχουμε ένα ερωτικό τρίγωνο σε εξέλιξη, όμως αυτό δεν μοιάζει να τραβάει την προσοχή της τόσο πολύ όσο τις προηγούμενες φορές, ίσως γιατί προτίμησε να εστιάσει στην μεταστροφή των ηρώων της, όπως ανέφερα και παραπάνω, παρά στη δράση και διάδραση μεταξύ τους. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όχι όταν η ταυτότητα του βιβλίου, στο κάτω κάτω, είναι young adult μυστηρίου με στοιχεία romance και όχι μια ξεκάθαρα ρομαντική περιπέτεια. Εν κατακλείδι, "Το τελευταίο στοίχημα" είναι ένα βιβλίο με αρκετή δράση και εντάσεις, με έντονο μυστήριο και ανατροπές, που οδηγεί στο φινάλε των περιπετειών της Έιβερι, όχι απαραίτητα με τον ιδανικό τρόπο, αλλά σίγουρα αξιοπρεπώς.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Lynn Barnes
Μεταφραστής: Συλλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-01-5565-5