Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Anna Leonowens είναι μια βρετανίδα δασκάλα που έρχεται στην Μπανκόγκ για να διδάξει τα μυστικά του δυτικού πολιτισμού στα 58 παιδιά του βασιλιά του Σιάμ.
Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα, χάρη στο ημερολόγιο της Άννας σχετικά με τη ζωή της στην Ταϊλανδή του 19ου αιώνα, μια χώρα που γνώρισε τότε μεγάλες πολιτικές και πολιτισμικές αλλαγές.

Προσωπική άποψη:
Η ιστορίας της Άννας και του βασιλιά του Σιάμ είναι μία από τις πιο γνωστές αισθηματικές ιστορίες στα συγγραφικά και στα κινηματογραφικά ιστορικά. Η Margaret Landon, βασισμένη στο προσωπικό ημερολόγιο της ίδιας της Anna Leonowens όπου και εξιστορούσε τα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή της, δημιούργησε ένα από τα πιο αγαπημένα αισθηματικά μυθιστορήματα εποχής. στις μέρες μας μάλιστα, θεωρείτε πλέον κλασσικό. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης, τόσο για κινηματογραφιστές, όσο και για καρτουνίστες, πολλάκις στα χρονικά.

Η ιστορία μας μεταφέρει στην Άπω Ανατολή, ένα στοιχείο που από μόνο αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να μην τον γοητεύει η θέα και οι εικόνες που έχει να προσφέρει. Το γεγονός μάλιστα ότι ο κινηματογράφος την χρησιμοποιεί συχνά πυκνά ως βάση του, λέει πολλά. Έτσι λοιπόν, όμορφα και προσεγμένα, μας μεταφέρονται εικόνες από μια χώρα μαγική, άγνωστη και επικίνδυνη, με κρυφές ομορφιές που σε γοητεύουν και σε καλούν να τις ανακαλύψεις. Η φωτογραφία είναι πανέμορφη και ορισμένα δε τοπία και πλάνα, κόβουν την ανάσα.

Δεν είναι όμως μόνο το οπτικό σκέλος που γοητεύει. Είναι η γενικότερη φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων της Ανατολής. Ένας λαός, μια κουλτούρα, δομημένη και συγκροτημένη με στοιχεία πολύ διαφορετικά από αυτά που χαρακτηρίζουν τον δυτικό πολιτισμό. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που στα μάτια μας φαντάζει πολλή μακρινή σε σχέση με το σήμερα. Και όμως, αν κάτσει κανείς και το αναλογιστεί, θα καταλάβει πως στην πραγματικότητα, οι διαφορές είναι πολύ πιο μικρές απ’ όσο ίσως να πιστεύουμε.

Ο Andy Tennant, στην μοναδική σκηνοθετική δουλειά της καριέρας του που μας δείχνει να πήρε πραγματικά στα σοβαρά τον ρόλο του, επιλέγοντας να ακολουθήσει τα σίγουρα, ακαδημαϊκά μονοπάτια, δημιουργεί μια ταινία εποχής προσεγμένη σχεδόν σε όλα τα σημεία. Άρτια φωτογραφία, σφιχτό μοντάζ, κάτι που εκπλήσσει συγκριτικά με την μεγάλη διάρκεια της ταινίας που όμως, καταφέρνει να μην κουράσει. Αν είχε δοθεί λίγο περισσότερο βάθος στις δολοπλοκίες και στο στοιχείο της περιπέτειας, θα μπορούσαμε πιθανόν να μιλάμε για μια ταινία που θα είχε ακόμα μεγαλύτερες και καλύτερες προοπτικές.

Η Jodie Foster φαντάζει ιδανική για τον ρόλο της Άννας για δύο λόγους. Πρώτος, είναι το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της και η ευελιξία που έχει στους ρόλους που αναλαμβάνει. Δεύτερος λόγος είναι, η καλή από μεριάς της διαχείριση του αγγλικού στοιχείου σε συνδυασμό με την γήινη εξωτερική της εμφάνιση που δεν οδηγεί σε μια ακραία φυσιογνωμία, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά. Όμως δεν είναι η Foster αυτή που κλέβει την παράσταση αλλά, ο Yun-Fat Chow. Το ταλέντο του είναι γνωστό της πάση και έτσι, σε συνδυασμό με την ανατολίτικη, αρρενωπή και στιβαρή του παρουσία, αποτελεί ίσως, το καλύτερο αντρικό αντίβαρο που θα μπορούσε να έχει η Foster στο πλευρό της.

Η συγκεκριμένη ταινία θα μπορούσε να έχει πολλές και διαφορετικές διαστάσεις, ανάλογα με το πώς ο κάθε δημιουργός θα επέλεγε να αξιοποιήσει το αρχικό υλικό που είχε στην διάθεσή του. Υποθέτω πως ο Tennant, θέλησε να κάνει μια αμιγώς αισθηματική ταινία με ένα ωραίο φόντο εποχής σε μια μυστηριώδη, και άγνωστη στον δυτικό κόσμο, χώρα. Ως προς αυτό το σκέλος τα πηγαίνει περίφημα και ιδιαίτερα το γυναικείο κοινό, θα συγκινηθεί από αυτό το ρομάντζο. Οι άντρες ίσως το δουν λίγο διαφορετικά αφού, πιθανότατα θα ήθελαν λίγη ίντριγκα παραπάνω, πράγμα που δεν είναι καθόλου παράλογο. Όπως και να ‘χει, είναι μια αξιοπρόσεχτη και μελετημένη παραγωγή που αξίζει τον χρόνο σου.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Άννα Και Ο Βασιλιάς
Είδος: Εποχής
Σκηνοθέτης: Andy Tennant
Πρωταγωνιστές: Jodie Foster, Yun-Fat Chow, Ling Bai, Syed Alwi, Tom Felton, Randall Duk Kim, Kay Siu Lim, Melissa Campbell, Deanna Yusoff
Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 147’

Επίσημο site:

http://www.annaandtheking.com/