Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
H Λίσμπετ Σαλάντερ, ιδιοφυΐα στους υπολογιστές, δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Δεν ξεχνάει και δε συγχωρεί, και όταν συναντά διαφθορά και κακοποίηση, ιδίως απέναντι σε γυναίκες, είναι ανελέητη.
Κηρύσσοντας πόλεμο σ' αυτούς που κινούν τα νήματα της βιομηχανίας του εμπορίου σαρκός χρησιμοποιεί τις ικανότητές της ως χάκερ για να βοηθήσει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ, εκδότης του περιοδικού Μιλένιουμ. Εμπλέκεται, όμως, άθελά της σε μια διπλή δολοφονία, ενώ η αστυνομία την κυνηγά και για έναν τρίτο φόνο. Όλα τα στοιχεία την ενοχοποιούν και τα δακτυλικά της αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο όπλο του εγκλήματος.
Καθώς όλες οι δυνάμεις στη Σουηδία αλλά και αποφασισμένοι εγκληματίες είναι στα ίχνη της, η Λίσμπετ δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να ανακαλύψει και να ξεσκεπάσει την αλήθεια προτού είναι αργά για την ίδια της τη ζωή.

Προσωπική άποψη:
Πόσο εύκολο είναι ως συγγραφέας να διατηρήσεις στο ακέραιο το ενδιαφέρον των αναγνωστών σου; Για τον πρόωρα αποθανόντα Larsson φαίνεται πως αυτό δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα κομμάτι του εαυτού του. Μπορεί να μην έζησε αρκετά για να δει και να απολαύσει τον θρίαμβό του όμως, φρόντισε να δημιουργήσει τους παθιασμένους και φλογερούς εκείνους χαρακτήρες, που θα έριχναν βενζίνη σε μια ήδη καυτή θεματολογία, συντροφεύοντας τις ελεύθερες ώρες μας. Παράλληλα, σε κάθε νέα τους δραστηριότητα, οδηγούμαστε σε συναρπαστικές, ακόμα και σοκαριστικές περιπέτειες, οι οποίες και εξελίσσονται κάτω από ένα σκοτεινό πέπλο μυστηρίου το οποίο και καλούμαστε να ξεσκεπάσουμε.

Χωρισμένο σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες, υποστηρίζει την δομή ανάπτυξής του σε φαινομενικά δύσκολες και δυσνόητες εξισώσες, πίσω από τους τύπους των οποίων κρύβονται στην πραγματικότητα οι λύσεις που ψάχνουμε. Οι απαντήσεις είναι τελικά τόσο περίπλοκες όσο φαντάζουν αρχικά στα μάτια μας, ή μήπως τελικά εμείς οι ίδιοι είμαστε που οδηγούμε τον εαυτό μας σε λανθασμένους δρόμους, πριν καταλήξουμε στον σωστό, διαπιστώνοντας έκπληκτοι, γιατί όχι και θυμωμένοι, ότι η απάντηση που μανιασμένα ζητούσαμε, βρισκόταν μπροστά μας, έτοιμη και πρόθυμη να παραδοθεί στα χέρια μας και να μας οδηγήσει στην λύτρωση.

Το στοιχείο αυτό που κάνει τα βιβλία του Larsson να ξεχωρίζουν, είναι η πολυπλοκότητά τους, ο πολυδιάστατος τρόπος με τον οποίο χειρίζεται μια ιστορία η οποία, όσο πιο βαθιά προχωράς μέσα της, διαπιστώνεις ότι έχει πολλά περισσότερα από ένα, μονοπάτια για να ακολουθήσεις. Παρά όμως την δαιδαλώδη ανάπτυξη της ιστορίας, ο αναγνώστης δεν μπερδεύεται αλλά, μαγεύεται και γοητεύεται συνεχώς από τα νέα εκείνα στοιχεία και δεδομένα, από τις πληροφορίες που λαμβάνει και καλείται ως άλλος ερευνητής, να συλλέξει, να επεξεργαστεί και τελικά, να αντιληφθεί το βαθύτερο νόημά τους. Ακόμα και αν δεν πιστεύεται πως κάπου μέσα σας βρίσκεται ένα καλά κρυμμένο αστυνομικό δαιμόνιο, το βιβλίο αυτό θα το ξυπνήσει, αν δεν το έκανε ήδη το πρώτο.

Και αν στο πρώτο βιβλίο του Larsson μπορούσε να εντοπίσει κανείς, ανάμεσά τους κι εγώ, κάποιο μικρό πρόβλημα στην αρχή του βιβλίου, όσον αφορούσε την εξέλιξη και την ροή που ακολουθούσε η ιστορία, κάτι που έμοιαζε βραδυποριακό και δυσκίνητο, σε αυτήν εδώ την περίπτωση, δεν παρουσιάζεται στο ελάχιστο. Ο συγγραφέας δεν χρειάζεται να μας συστήσει τους βασικούς ήρωές τους. Ανάλωσε ήδη τον χρόνο που χρειαζόταν για να το κάνει αυτό και τώρα, το μόνο που έμενε, ήταν να μας δώσει αργά και σταθερά, ακόμα περισσότερα στοιχεία γύρω από τη ζωή και την δράση τους και κυρίως, σχετικά με το παρελθόν τους που οδηγεί ένα επικίνδυνο παρόν και ένα ακόμα πιο υποσχόμενο επικίνδυνο μέλλον.

Η Λίσμπετ είναι η παράξενη εκείνη ηρωίδα που παρά το σχεδόν αυτιστικό παρουσιαστικό της που οδηγεί σε λανθασμένα αρχικά συμπεράσματα σχετικά με την συμπεριφορά της, καταφέρνει να σε γοητεύσει με τον δυναμισμό και το πάθος που μπορεί να κρύβεται μέσα σε κάτι τόσο μικροσκοπικό. Και αν αυτά τα είχαμε ανακαλύψει από το πρώτο μέρος, εδώ επιβεβαίωνονται για μια ακόμη φορά ως κάτι φυσικό και όχι ως μια απλή σύμπτωση. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα, εκείνο το στοιχείο που εξηγεί τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά της, που δικαιολογεί τον εσωτερικισμό της, το ιδιόρρυθμο του ατόμου της. Ένα παρλεθόν γεμάτο πληγές και σημάδια ενός παρελθόντος που πέρασε όμως, ποτέ δεν έσβησε, ποτέ δεν ξεχάστηκε. Παράξενη ναι, μπορεί να είναι όμως, δεν είναι παρανοϊκή.

Και αν είδαμε ένα ισχυρό και δυναμικό πρόσωπο του ακτιβιστή δημοσιογράφου Μίκαελ στο πρώτο μέρος της τριλογίας, εδώ θα το δούμε ακόμα πιο ισχυροποιημένο. Ακόμα πιο ισχυρή θέληση, ακόμα πιο παθιασμένη προσπάθεια να αποδείξει την αλήθεια και να υπερασπιστεί τα πιστεύω του χωρίς μάλιστα να διστάζει να πάει κόντρα σε ολόκληρο το κοινωνικοπολιτικό αλλά και αστυνομικό κύκλωμα το οποίο τον περιβάλλει. Η αλήθεια δεν είναι εύκολη, μπορεί μάλιστα να είναι και σκληρή όμως εκείνος, έχει εσωτερική δύναμη και αξίες τις οποίες με κάθε κίνδυνο θα προσπαθήσει να διαφυλάξει και να προστατέψει.

Βασικός λόγος που μας κερδίζουν ως αναγνωστικό κοινό τα βιβλία του Larsson είναι ότι μέσα σε ένα πιθανόν φανταστικό πλαίσιο, τοποθετεί σοβαρά και σημαντικά προβλήματα μιας σύγχρονης πραγματικότητας μέσα στην οποία ζούμε κι επιβιώνουμε. Οι σύγχρονες κοινωνίες οδηγούνται ολοένα και περισσότερο στην παρακμή τους, κάτι το οποίο οφείλεται στην πολιτική διαφθορά, την βία, το ξέπλημα χρήματος, την σωματεμπορία, κάθε σκληρό και ανήθικο τρόπο που οι άνθρωποι επιλέγουν προκειμένου να αποκτήσουν χρήμα, δόξα αλλά, και ικανοποίηση μιας αρρωστημένης εσωτερικής επιθυμίας. Ένα βιβλίο για την σάπια σύγχρονη πραγματικότητα που δεν μπορείς να μην διαβάσεις, ένα βιβλίο του οποίου την συνέχεια δεν μπορεί να μην περιμένεις.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stieg Larsson
Μεταφραστής: Μαθόπουλος Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 712
ISBN: 978-960-453-638-2