Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Ben Murphy και η Sadie Jones είναι πολύ ερωτευμένοι και έτοιμοι να παντρευτούνε.
Θα πρέπει όμως να περάσουν μια σειρά από tests για να αποδείξουν στον αιδεσιμότατο της οικογενειακής εκκλησίας της Sadie ότι είναι έτοιμοι για γάμο.

Προσωπική άποψη:
Αν κάποιος από εσάς σκέφτεται σοβαρά την πιθανότητα να παντρευτεί στο μέλλον, τότε ίσως να είναι καλύτερα να μην δει αυτή την ταινία ποτέ του. Ποιος ο λόγος; Μα φυσικά ότι, όχι απλά θα σας βάλει σε σοβαρές σκέψεις να μην δεσμευτείτε ποτέ με παπά και με κουμπάρο αλλά, είναι πολύ πιθανόν να αρχίσετε να σκέφτεστε τον μοναχισμό. Και αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο αφού, οι περιπέτεια στην οποία μπλέκεται το ερωτευμένο ζευγάρι της ταινίας, δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσομοίωση, υποτίθεται τουλάχιστον, του πως είναι ο έγγαμος βίος. Είστε αρκετά δυνατοί για να φέρετε την διαδικασία εις πέρας χωρίς ψυχοφάρμακα; Αν ναι, και μόνο σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να παντρευτείτε.

Στα αισθηματικά έργα, τα οποία χαρακτηρίζονται από οποιασδήποτε μορφής κωμικό στοιχείο, δύο είναι οι βασικοί κεντρικοί άξονες, γύρω από τους οποίους μπορεί να γυρίζει η υπόθεση. Ένας από αυτούς, είναι ο γάμος, μια διαδικασία που θέλει πάνω απ’ όλα αγάπη και οργάνωση αφού, είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στην ζωή, τουλάχιστον των αμερικάνων. Το δεύτερο, είναι το διαζύγιο που στις μέρες μας, μοιάζει να ακολουθεί την πλειοψηφία των γάμων. Αυτό που ποικίλει είναι ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στα δύο. Αν πάλι δεν θέλετε να το ανακαλύψετε, μπορείτε να κάνετε κι εσείς τα πρακτικά tests που προτείνει η ταινία και τότε, δεν θα έχετε προλάβει να φτάσετε στα σκαλιά της εκκλησίας για να μάθετε τι θα συνέβαινε παρακάτω.

Όχι… το σενάριο της ταινίας δεν είναι απλά αφελές… είναι πανηλίθιο, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που όχι μόνο δεν καταφέρνει να αποσπάσει έστω ένα μειδίαμα των χειλιών μας αλλά, καταφέρνει, με περισσή θα τολμούσα να πω, ευκολία, να μας εκνευρίσει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Το να προσπαθούν να σε πείσουν ότι κάτι είναι αστείο, πιέζοντάς σε να γελάσεις, είναι από τα χειρότερα αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν κατά την παρακολούθηση μιας κωμωδίας, άσχετα από το ποιος πρωταγωνιστεί, από το ποιος σκηνοθετεί ή από το ποιος έχει υπογράψει το πανάθλιο σενάριό της.

Και αν δεν μας εκπλήσσει η αποτυχημένη παρουσία του ζεύγους John Krasinski και Mandy Moore στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, δεν ισχύει το ίδιο και για τον Robin Williams στο ρόλο του ημιπαράφρονα πάστορα. Οι δύο νέοι, αναλώνονται σε άθλιες γκριμάτσες, δήθεν τύπου αγανάκτησης ή έκπληξης, κάτι που δεν μας σοκάρει. Όμως ο Williams, έπειτα από μια μακρά σειρά γελοίων και αποτυχημένων επιλογών, μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί κατασπαταλάει το μοναδικό του ταλέντο σε ταινίες των οποίων οι απαιτήσεις είναι μηδαμινές, προσπαθώντας να συνδυάσει στοιχεία ποικίλων χαρακτήρων από όποιες επιτυχίες είχε στο παρελθόν.

Αν θέλετε να σκοτώσετε την ώρα σας, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να το κάνετε. Αυτό είναι κάτι άλλωστε που σας το λέω αρκετά συχνά και δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι και να δείχνω μονόχνοτη. Η συγκεκριμένη ταινία, θα μπορούσε να παρακολουθηθεί ευχάριστα μονάχα από τους γελοίους συντελεστές της και από κανέναν άλλον. Δεν αξίζει να σπαταλήσετε ούτε τον χρόνο, ούτε τα όρια της υπομονής σας, ούτε τα εγκεφαλικά σας κύτταρα προσπαθώντας να εντοπίσετε κάτι, έστω και απειροελάχιστα διασκεδαστικό. Θα είναι απλά χαμένος κόπος και χρόνος.
Βαθμολογία 1/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Άδεια Γάμου
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Ken Kwapis
Πρωταγωνιστές: Robin Williams, John Krasinski, Mandy Moore, Eric Christian Olsen, DeRay Davis, Christine Taylor, Angela Kinsey, Mindy Kaling, Rachael Harris
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 91’

Επίσημο site:

http://licensetowedthemovie.warnerbros.com/