Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Samantha Caine, δασκάλα στο επάγγελμα, υποφέρει από αμνησία. Όταν το μυστηριώδες παρελθόν της αρχίζει να στοιχειώνει την ειδυλλιακή ζωή της, η νεαρή γυναίκα βάζει σκοπό να ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα.
Ερευνώντας επίμονα, με τη βοήθεια ενός ιδιωτικού αστυνομικού, συγκλονίζεται μαθαίνοντας πως, στην πραγματικότητα, είναι η Charly Baltimore, μυστική πράκτορας, μπλεγμένη σε μια θανάσιμη συνωμοσία, ικανή να εξαρθρώσει τα υψηλά κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης.
Τώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ έναν εκδικητικό εχθρό του παρελθόντος, που απήγαγε την 8χρονη κόρη της. Ψάχνοντας να βρει το παιδί της, τα μητρικά ένστικτα της Charly θα έρθουν σε σύγκρουση με τον ψυχρό εκτελεστή που κρύβεται μέσα της.

Προσωπική άποψη:
Όταν το 1995 η Geena Davis δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει στο ανεκδιήγητο “Cutthroat Island”, ταινία του τότε συντρόφου της, Renny Harlin, πιθανότατα δεν είχε στο μυαλό της ούτε τις κακές κριτικές που θα δεχόταν, τόσο η ταινία όσο και η ίδια για την άκαιρη αυτή επιλογή της, ούτε ότι η καριέρα της θα έκανε απότομα μια μεγάλη βουτιά. Για να ανασηκωθεί, χρειαζόταν σίγουρα ένα δυνατό χαρτί, μια ταινία η οποία δεν ήταν ανάγκη να είναι απαραίτητα ποιοτική αλλά τέτοια που το κοινό να την αγαπήσει, διορθώνοντας παράλληλα την εικόνα του προφίλ της. Το “The Long Kiss Goodnight”, ήταν η ταινία αυτή.

Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο Harlin όμως αυτή τη φορά, ούτε κατασπατάλησε κάποιο τεράστιο budget με την δικαιολογία ότι θα κάνει μια υπερεπιτυχημένη υπερπαραγωγή, ούτε έχασε τον έλεγχο μέσα από τα χέρια του. Σε αυτό υποθέτω ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο η παραγωγός εταιρεία η οποία, δεν είχε σαφέστατα καμία πρόθεση να δει τα χρήματά της να σκορπίζονται στους πέντε ανέμους. Το σενάριο απλό, ίσως και αφελές σε πολλά σημεία, ήταν ακριβώς εκείνο το είδος που λάτρευε το κινηματογραφόφιλο κοινό την δεκαετία του ’90 και η εκτίμηση της παραγωγής του, ήταν απλή και συγκεκριμένη.

Σίγουρα δεν είναι μια ταινία που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πρωτοτυπία καθώς, δεν είναι λίγα τα κλισέ του είδους τα οποία εμπεριέχονται σε αυτή. Από την άλλη μεριά όμως, έχει ορισμένα στοιχεία που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και που δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις. Η πλοκή είναι γρήγορη, ο ρυθμός της ακόμα περισσότερο, υπάρχει έντονη δράση και παράλληλα, υπάρχει έντονα το στοιχείο της κωμικότητας, της σάτιρας, ακόμα και του αυτοσαρκασμού από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Το σημαντικότερο δε ως προς το τελευταίο είναι ότι, δεν αναλώνεται στο χιούμορ αλλά, το χρησιμοποιεί ως παράγοντα και μάλιστα, με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Davis είναι απολαυστική σε αυτό τον ιδιαίτερο και αστείο θα λέγαμε ρόλο. Υποστηρίζει πολύ καλά αυτό που καλείται, περνώντας με ευκολία από το ύφος της χαρούμενης και συνεσταλμένης νοικοκυράς, σε εκείνο της sexy κι επικίνδυνης πράκτορα. Ο Samuel L. Jackson, σε έναν από τους απειροελάχιστους ρόλους στην καριέρα του όπου αφήνεται σε κωμικά στοιχεία, πράγμα που λειτουργεί καταλυτικά ως αντίβαρο στην ταινία και ως μέτρο αυξημένης απόλαυσης για εμάς τους θεατές.

Η ταινία δεν είναι σοβαρή και δεν έχει καμία πρόθεση να προσπαθήσει να πλασαριστεί έτσι. Είναι μια ανάλαφρη, κωμική και ευχάριστη περιπέτεια δράσης, με συνδυασμό τραβηγμένων ιστοριών, ιδιόρρυθμων και παράξενων χαρακτήρων και όλα αυτά, κάτω από την σκέπη της αχαλιναγώγητης δράσης. Οι πρωταγωνιστές είναι φιγούρες ανθρώπων που πάντα αγαπάμε να βλέπουμε στο γυαλί και αν αισθανόμαστε ορισμένες στιγμές ότι δεν παίρνουν και πολύ στα σοβαρά τον ρόλο τους δεν πειράζει γιατί, κι εμείς δεν πάμε πίσω.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ένα Σκληρό Φιλί Για Καληνύχτα
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Renny Harlin
Πρωταγωνιστές: Geena Davis, Samuel L. Jackson, Craig Bierko, Yvonne Zima, Tom Amandes, Brian Cox, David Morse
Παραγωγή: 1996
Διάρκεια: 120’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0116908/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Long_Kiss_Goodnight