Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Μαύρη Θάλασσα ήταν τρικυμισμένη και φουρτουνιασμένη όλον εκείνον τον Οκτώβρη του 1449. Κι όσο ο μήνας έφευγε, τόσο περισσότερο αγρίευαν τα νερά της. Ένα καράβι βολόδερνε όλη την ημέρα ανάμεσα στα μανιασμένα κύματα, στ' ανοιχτά της θάλασσας, μπροστά στην Αμισό, την αρχαία πόλη του Μιθριδάτη. Τ' αφρισμένα κύματα μια το 'φερναν κοντά στη στεριά και μια το ξεμάκραιναν πέρα, στ' ανοιχτά, ώσπου χανόταν μακριά στο βάθος, πίσω από τις άγριες κορφές των υδάτινων βουνών που προσπαθούσαν να το κατασπαράξουν. Από τα πανιά και τα ξάρτια του το καράβι φαινόταν βυζαντινό. Για μια στιγμή δυο πελώρια κύματα, τεράστιοι υδάτινοι όγκοι, υψώθηκαν στα πλευρά του καραβιού κι αυτό, σαν να έπεσε σε χάος, χάθηκε στο βάθος της άγριας κοιλάδας που ξαφνικά σχηματίστηκε γύρω του.

Προσωπική άποψη:
Το ιστορικό μυθιστόρημα ανήκει σε ένα λογοτεχνικό είδος το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να γίνει κουραστικό στον μη εκπαιδευμένο αναγνώστη, ή ακόμα και σε εκείνον που το αγαπά και το επιζητεί. Δεν είναι αρκετή η ιστορική ακρίβεια με την οποία μεταφέρονται τα εκάστοτε γεγονότα. Σημαντικότερο ρόλο όλων παίζει ο τρόπος με τον οποίο αυτά μεταφέρονται στο χαρτί, συνδυάζονται με την όποια μυθοπλασία και τελικά, καταφέρνουν να περάσουν στο υποσυνείδητο αλλά και στην καρδιά, ακόμα και του μέσου αναγνώστη. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και ο "Σκοτεινός Συνωμότης" του Αλέκου Αγγελίδη, ενός ανθρώπου που από την νεαρή κι όλας ηλικία, ένιωθε βαθιά και ειλικρινή αγάπη για την ιστορία, κάτι το απέδειξε τόσο μέσω των σπουδών του, όσο και από το συγγραφικό του έργο στο οποίο και αφοσιώθηκε με το πέρασμα των χρόνων, θέλοντας να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο, την ιστορία του τόπου του.

Ο "Σκοτεινός Συνωμότης" είναι ένα βιβλίο που μέσα από τις 600 και πλέον σελίδες του, αφηγείται με γλαφυρό τρόπο την ιστορία της πόλης όλων των πόλεων, της Κωνσταντινούπολης, έχοντας ως αφετηρία το 1451 και ως τερματικό σταθμό το 1456. Η αφήγηση των γεγονότων ξεκινάει από την στιγμή που ο Μωάμεθ αντικατέστησε στον ισλαμικό θρόνο τον Μουράτ και αποφάσισε με κάθε τρόπο και κάθε κόστος, να κατακτήσει την Πόλη. Από 'κει κι έπειτα παρακολουθούμε όλη την ροή των γεγονότων, με πάσα ακρίβεια και προσοχή στην λεπτομέρεια, όλα τα μέτρα που έλαβαν οι Έλληνες προσπαθώντας να εμποδίσουν την κατάκτηση της Πόλης, μέχρι την πολιορκία της και τελικά, την κατάκτησή της από τους Τούρκους και όλα όσα ακολούθησαν και σημάδεψαν την ιστορία του έθνους μας, αλλάζοντας για πάντα τον κοινωνικοπολιτικό και πολιτισμικό χάρτη του μετέπειτα κόσμου. Γιατί αυτό ακριβώς συνέβη με την πτώση της Πόλης. Άλλαξε και ο κόσμος!

Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να πω πολλά για το βιβλίο αυτό. Η ιστορία την οποία πραγματεύεται, λίγο-πολύ, τουλάχιστον ως προς τις βάσεις και την ουσία της, είναι γνωστή σε όλους μας από τα σχολικά μας κι όλας χρόνια. Πόσοι όμως από εμάς έχουμε ψάξει πληροφορίες και λεπτομέρειες, πέραν της επιφανειακής εξιστόρησης των δασκάλων και των σχολικών βιβλίων; Υποθέτω πολλοί λίγοι και αυτό είναι στενάχωρο αν καλοσκεφτούμε πόσο σημαντικές αλλαγές επέφερε στο Έθνος μας η συγκεκριμένη πτυχή της ιστορίας. Ε, λοιπόν, το βιβλίο αυτό είναι μια πολλή καλή ευκαιρία για κάθε ενδιαφερόμενο να μελετήσει σε βάθος τις λεπτομέρειες αλλά και τις μικρές ή μεγάλες αλήθειες που κρύβονται πίσω από το κομβικό αυτό σημείο της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Είναι ένα μέσον που μας επιτρέπει να συνδεθούμε συναισθηματικά με τους εμπλεκόμενους και να βιώσουμε τα γεγονότα στο πετσί μας, έτσι ώστε να μοιραστούμε όλη την επιθυμία του αγώνα, την απελπισία μπροστά στην συντριβή και τελικά, την θλίψη της Άλωσης που βίωσαν οι πρόγονοί μας.

Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσα από όσα αναφέρονται στο βιβλίο βασίζονται σε αληθινά γεγονότα και πόσα αποτελούν πιθανόν προϊόν μυθοπλασίας ωστόσο, η απόδοση είναι τέτοια που δεν μπαίνεις στιγμή στην διαδικασία να το σκεφτείς, πόσο μάλλον να το αναλύσεις. Η γλαφυρότητα και η προσοχή στην λεπτομέρεια που δίνει ο συγγραφέας, κάνει εμφανή την μελέτη του πάνω στο θέμα το οποίο πραγματεύεται, την αγάπη του για την ιστορία αλλά και την επιθυμία του να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που θα θυμάται και από το οποίο θα λάβει σημαντικές, ιστορικές πληροφορίες, για ένα εκ των σπουδαιότερων στιγμών στην ιστορία αυτού του ταλαιπωρημένου τόπου. Αν και το βιβλίο απευθύνεται σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό, πρέπει να είμαι ειλικρινής, είναι αν μη τι άλλο ένα έργο για το οποίο θα αισθανθείτε συγκινημένοι έχοντας το στην κατοχή σας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Αγγελίδης Αλέκος
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία 
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 607
ISBN: 978-960-6692-36-9