Στην 82χρονη Καναδή διηγηματογράφο Alice Munro και το βιβλίο της "Dear Life" απονεμήθηκε το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2013 όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη. Η Munro χαρακτηρίστηκε από την Ακαδημία ως «αυθεντία του σύγχρονου διηγήματος». Είναι η 13η γυναίκα και η πρώτη Καναδή που τιμάται με Νομπέλ Λογοτεχνίας στα 112 χρόνια ιστορίας του θεσμού.
Μολονότι συνηθίζεται η Σουηδική Ακαδημία να ειδοποιεί τους νικητές μία ώρα πριν από την ανακοίνωση των βραβείων, κατέστη αδύνατο να εντοπίσουν την Alice Munro. Όπως αναφέρθηκε στον ειδικό λογαριασμό για τα Νομπέλ στο Twitter, οι υπεύθυνοι των βραβείων τής άφησαν μήνυμα στον τηλεφωνητή της. Λόγω της διαφοράς της ώρας με τον Καναδά η Munro κοιμόταν όταν ανακοινώθηκαν τα Νομπέλ την Πέμπτη (4 τα ξημερώματα στην ακτή του Ειρηνικού).
Τελικά το έμαθε από την κόρη της που κατάφερε να την βρει στο τηλέφωνο: «Μαμά, κέρδισες!» της είπε.
Η Alice Munro είπε ότι μόλις μια ημέρα πριν είχε μάθει ότι ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους: «Μέχρι χθες δεν ήξερα ότι ήμουν στη λίστα. Ξέρετε όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στη νύχτα. Το είχα ξεχάσει όλο αυτό. Είχα πάει για ύπνο φυσικά. Με ξύπνησε η κόρη μου και αρχικά δεν ήξερα γιατί με ξυπνάει. Φυσικά αυτό είναι φανταστικό» ήταν τα πρώτα λόγια της προς το δίκτυο CBC.
Η Munro είχε τιμηθεί το 2009 με το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Man Booker International για το οποίο ήταν ξανά υποψήφια το 2007.
Είναι από τις πιο γνωστές και σημαντικές διηγηματογράφους παγκοσμίως και η κριτική επιτροπή του βραβείου Μan Booker είχε πει για εκείνη: «Με κάθε διήγημά της η Munro καταφέρνει να φτάσει το βάθος και την ακρίβεια που οι περισσότεροι μυθιστοριογράφοι πετυχαίνουν μόνο με το σύνολο του έργου τους. Διαβάζοντας τη Munro μαθαίνεις πάντα κάτι που δεν είχες ποτέ σκεφτεί».
Γεννημένη το 1931 στο Οντάριο του Καναδά ως Alice Ann Laidlaw, πήρε το επώνυμο με το οποίο έγινε γνωστή από τον πρώτο της γάμο με τον James Munro. Για χάρη του άνδρα της, το 1951 εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο όπου σπούδαζε αγγλική φιλολογία. Μαζί του μετακόμισε στη Βικτόρια όπου άνοιξαν το βιβλιοπωλείο «Munro's Books» το οποίο εφέτος γιόρτασε μισό αιώνα λειτουργίας.
Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων «Dance of the Happy Shades» εκδόθηκε το 1968 όταν η ίδια ήταν 37 ετών.
Σε μια συνέντευξή της πέρυσι στο περιοδικό New Yorker, το οποίο συχνά φιλοξενεί διηγήματά της, είχε πει:
«Για πολλά χρόνια πίστευα ότι τα διηγήματα είναι απλά μια άσκηση, μέχρι να βρω τον χρόνο να γράψω ένα μυθιστόρημα. Τότε κατάλαβα ότι διηγήματα μπορούσα να κάνω. Και το αποδέχτηκα».
Ο Guardian χαρακτήρισε την πορεία της με μια φράση: «Από ντροπαλή νοικοκυρά σε Τσέχοφ της εποχής μας». Στην πατρίδα της συχνά ο Τύπος την χαρακτηρίζει «Τσέχοφ του Καναδά».
Η Alice Munro είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από τη συγγραφή. Όταν ρωτήθηκε από το CBC αν μετά το Νομπέλ θα αναθεωρήσει την απόφασή της, η Munro απάντησε: «Δεν νομίζω, έχω γεράσει πια»...
Η ίδια είπε ότι αυτή τη στιγμή στο νου της έχει τον πατέρα της - «πόσο υπερήφανος θα ήταν» - και τον δεύτερο σύζυγό της, τον οποίο έχασε πριν από λίγους μήνες.
Από τις συλλογές της που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά ξεχωρίζουν το «Πάρα πολλή ευτυχία» και το «Μ' αγαπάει δεν μ' αγαπάει».
To διήγημά της «The Bear Came over the Mountain» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο στην ταινία «Το υστερόγραφο μιας σχέσης» («Away from her», 2006) στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Julie Christie, Michael Murphy, Gordon Pinsent και Ολυμπία Δουκάκη. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου.
Το Νομπέλ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, περίπου 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

(Πηγή άρθρου: tanea.gr)