Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο δημοσιογράφος Μίκαελ Μπλούμκβιστ προσλαμβάνεται από τον ηλικιωμένο επιχειρηματία Χένρικ Βάνιερ προκειμένου να ερευνήσει τι απέγινε η ανιψιά του που εξαφανίστηκε πριν από τριάντα έξι χρόνια. Ως αντάλλαγμα ο Μπλούμκβιστ ζητά πληροφορίες για τα οικονομικά καρτέλ. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του διασταυρώνεται με τη Λίσμπεθ Σαλάντερ, μια χάκερ ηλεκτρονικών συστημάτων με εμφάνιση πανκ, προικισμένη στα μαθηματικά και ειδική στις πολεμικές τέχνες, αλλά με μηδενικές κοινωνικές δεξιότητες. Η Λίσμπεθ αποδίδει δικαιοσύνη με τον δικό της τρόπο, εκδικούμενη τους «άντρες που δεν αγαπούν τις γυναίκες».
Με φόντο τη σουηδική πραγματικότητα την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο σεναριογράφος Σιλβέν Ρουνμπέρ, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Στιγκ Λάρσον που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία ζωντανεύει μέσα από την εντυπωσιακή εικαστική αναπαράσταση του Χοσέ Χομς. Σας παρουσιάζουμε το Millennium, όπως δεν το έχετε διαβάσει ποτέ. 

Προσωπική άποψη:
Είναι γνωστό πως αν και λατρεύω τα manga, με τα graphic novels έχω ορισμένα θέματα καθώς θεωρώ πως στερούνται εκφραστικής δεινότητας, κάτι στο οποίο οι φίλοι μας οι Ιάπωνες είναι πραγματικά καλλιτέχνες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως υποτιμώ την τέχνη αυτή, η οποία αν και δυτικής προέλευσης, έχει τη δικιά της σπουδαιότητα, απλά δεν καταφέρνει πάντα να με κερδίσει. Μία από τις περιπτώσεις εκείνες που κατάφερε να με αφήσει με κομμένη την ανάσα, είναι το graphic novel που βασίστηκε στο σπουδαίο αστυνομικό μυθιστόρημα του αδικοχαμένου Stieg Larsson, "Το Κορίτσι με το Τατουάζ", το οποίο και κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, αποτελώντας ένα κόσμημα του είδους του.

Όσοι έχετε διαβάσει την τριλογία του Larsson θα ξέρετε πολύ καλά πως μιλάμε για ένα από τα πιο σπουδαία δείγματα αστυνομικής λογοτεχνίας την τελευταία δεκαετία, που πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν χωρίς καμία απολύτως επιτυχία. Όταν έμαθα πως ένα graphic novel βασισμένο στη σειρά, πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά, πανικοβλήθηκα, καθώς δεν ήθελα σε καμία περίπτωση αυτή η μαγική εικόνα που είχα στο μυαλό μου να κακοποιηθεί. Όταν πλέον είχα το novel στα χέρια μου, πήρα μια βαθιά ανάσα και άνοιξα την πρώτη σελίδα. Δεν το έκλεισα, παρά μόνο όταν είχα φτάσει στην τελευταία και αυτό γιατί, με έναν παράξενο τρόπο, σχεδόν ιδανικό θα έλεγε κανείς, είδα την ουσία ενός βιβλίου 672 σελίδων, να αποτυπώνεται με λέξεις και εικόνες μέσα από μόλις 128 σελίδες, πράγμα που θα μου φαινόταν αδιανόητο αν μου το περιέγραφε κανείς και δεν το είχα δει με τα ίδια μου τα μάτια.

Ο σεναριογράγος Sylvain Runberg έχει καταφέρει να μπει για τα καλά στο πνεύμα της ιστορίας των Λίσπεθ και Μίκαελ, επικεντρώνοντας την προσοχή του σε όσα σημεία είναι πραγματικά απαραίτητα προκειμένου να μην αλλοιωθεί το πρωτότυπο κείμενο, ενώ ο εικονογράφος José Homs, με ρεαλιστικό, ζωντανό τρόπο, χωρίς φόβους και χωρίς καμία προσπάθεια να ωραιοποιήσει καταστάσεις, έχει δώσει ζωή στους χαρακτήρες του Larsson με έναν τρόπο γοτθικό, εντυπωσιακό, που σου κόβει την ανάσα και που δεν σου επιτρέπει να πάρεις τα μάτια σου πάνω από τις σελίδες του βιβλίου. Αν, λοιπόν, είστε fan της τριλογίας αυτής, το συγκεκριμένο graphic novel είναι κάτι που επιβάλλεται να αποκτήσετε, για συλλεκτικούς και όχι μόνο λόγους, και να το τοποθετήσετε περήφανα σε μια θέση στη βιβλιοθήκη σας όπου ο καθένας θα μπορεί να το δει και να το θαυμάσει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sylvain Runberg
Εικονογράφος: José Homs
Μεταφραστής: Μάνια Χριστίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Graphic Novel
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 128
ISBN: 978-618-01-0697-8

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/29922/vivlio-millennium-sylvain-runberg