Το "After morning love" είναι manga δημιουργίας της Fujii Mitori, τόσο το σχέδιο όσο και το story, το οποίο και κυκλοφόρησε το 2008. Αποτελούμενο από 5 κεφάλαια και φτάνοντας τις 174 σελίδες, δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό των εκδόσεων Publisher Houbunsha, "Hanaoto", ενώ αργότερα την ίδια χρονιά, τα 5 αυτά κεφάλαια ενώθηκαν για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τεύχους. Εκτός από το βασικό story, περιλαμβάνει κι ένα μικρό, διασκεδαστικό one-shot story με τίτλο, "The Ear's Feelings."

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ MANGA:
Ο Matsuno, ένας straight, χαμηλών τόνων δικηγόρος, έπειτα από ένα βράδυ κραιπάλης, ξυπνάει ένα πρωί στο κρεβάτι του μαζί με τον Rin, έναν νεαρό ο οποίος πουλάει το κορμί του προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί και πολλά. Όταν ο Matsuno θα ξανασυναντήσει τον Rin, την ώρα που ο δεύτερος ψαρεύει έναν πελάτη, αποφασίζει να τον πάρει στο σπίτι του, προσφέροντάς του φαγητό και κατάλυμα για μια νύχτα. Βλέποντας πως ο Rin δεν έχει πρόθεση να ξεκόψει από τη ζωή που κάνει, ο Matsuno του προτείνει να μείνει μαζί του, θέλοντας πραγματικά να τον βοηθήσει, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να εκδίδεται, ενώ παράλληλα τον βοηθάει να βρει μια δουλειά, παροτρύνοντάς τον να έρθει σε επαφή με τους γονείς του, να συνεχίσει τις σπουδές του και να πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Όλα αυτά, ο Matsuno, τα προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα, και έχοντας ξεκαθαρίσει πως δεν έχει πονηρές βλέψεις για τον Rin, την ίδια ώρα που εκείνος έχει αρχίσει να νιώθει δυνατά συναισθήματα για τον προστάτη του, τα οποία προσπαθεί να κρύψει ώστε να μην τον διώξει μακριά του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
- Αυτό το manga μου άρεσε τόσο πολύ που όσο το σκέφτομαι, τόσο δυσκολεύομαι ν' αποφασίσω από που πρέπει να ξεκινήσω. Γι' αυτό, θα ξεκινήσω απ' αυτό που έχει την λιγότερη σημασία. Το art του! Αν και δεν είναι ακριβώς του γούστου μου, οφείλω να αναγνωρίσω πως το σχέδιο είναι καλοδουλεμένο, καθαρό, χωρίς πολλές φανφάρες, στοχεύοντας στην υπόθεση και όχι στον εντυπωσιασμό. Άλλωστε, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που θέλει να προκαλέσει κάπως πιο... ιδιαίτερα συναισθήματα, το πετυχαίνει με άλλους τρόπους, χωρίς απαραίτητα να μας σερβίρει υπερβολικές λεπτομέρειες στο πιάτο μας.
- Περνώντας, τώρα, στο κοινωνικό και κοινωνιολογικό πλαίσιο του manga -και ναι, πιστέψτε με, είναι μεγάλο και σπουδαίο-, θα ξεκινήσω να απαριθμώ όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία θίγονται. Πρώτα απ' όλα, έχει να κάνει με την πορνεία και το πως αυτή αντιμετωπίζεται, τόσο από τα άτομα που την διαπράττουν, όσο κι από αυτούς που απολαμβάνουν τον αγοραίο έρωτα, αλλά και από τους απέξω που χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα, τους επικριτές και αυτούς που ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε, ίσως να βρουν και λύσεις. Γιατί καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε πως ο κάθε ένας από εμάς έχει μια ιστορία πίσω του και πως αν κοιτάξουμε πέραν της εικόνας, μπορούμε να ανακαλύψουμε αλήθειες που πονάνε. Δεν είναι τα πάντα θέμα επιλογής, όχι στην αρχή, τουλάχιστον, κι όχι όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις. Υπάρχει και η ανάγκη!
- Συμπληρωματικά με την παραπάνω παρατήρηση και όσον αφορά τις επιλογές και τους ανθρώπους που δεν βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, αλλά μισογεμάτο... Ο καθένας μπορεί να επιλέξει λάθος δρόμο, αν δεν έχει κάποιον να τον καθοδηγήσει. Όλοι μας κάνουμε λάθη, άλλοι μεγαλύτερα κι άλλοι μικρότερα. Δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Σημασία έχει να βρεθεί κάποιος που θα μας στηρίξει και θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε τα λάθη μας, όχι μόνο γιατί έτσι είναι το σωστό, αλλά γιατί πιστεύει σε μας. Μα πάνω απ' όλα, πρέπει εμείς να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να πιστεύουμε πως μπορούμε ν' αλλάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι, να θέλουμε να το πετύχουμε και να πορευτούμε αλλιώς.
- Στο θέμα της ομοφυλοφιλίας, καθαρά, έχουμε το φαινόμενο του πως αντιμετωπίζεται αυτή από την οικογένεια, πολύ περισσότερο, από τους ίδιους τους γονείς, με τον πατέρα και τη μητέρα -συνήθως- να έχουν διαφορετική άποψη, έστω αν η δεύτερη δεν τολμάει πάντα να την εκφράσει. Η ιστορία αυτή δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει τα πράγματα, αλλά τα παρουσιάζει με το πιο σκληρό τους πρόσωπο, εκείνο που συνοδεύεται από την απόρριψη και την κατακραυγή. Παρ' όλα ταύτα, δεν διστάζει να κατακρίνει συμπεριφορές, όχι γιατί η ομοφυλοφιλία είναι κάτι που πρέπει ντε και καλά ν' αποδεχθείς, αλλά να σεβαστείς, επειδή κάθε άνθρωπος έχει αισθήματα και πληγώνεται και κυρίως, με τον τρόπο σου, μπορεί να τον ωθήσεις σε λάθος αποφάσεις. Αν αγαπάς κάποιον, τον δέχεσαι όπως είναι, δεν συμβάλλεις στο να καταστρέψει τη ζωή του.
- Ένα ακόμα στοιχείο που εκτίμησα στο συγκεκριμένο manga, είναι η μελέτη που έχει γίνει. Επειδή θίγονται ζητήματα όπως η προστασία στο σεξ, αλλά και το AIDS, γίνονται αναφορές σε λεπτομέρειες που κάποιος θα έπρεπε να έχει ψάξει για να τις καταγράψει κι ενσωματώσει στην ιστορία του, και που δεν θα μπορούσε να γνωρίζει στα πλαίσια των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων. Αυτό όχι μόνο είναι ενδιαφέρον εξελικτικά σε σχέση με τα γεγονότα της ιστορίας, αλλά κι εκπαιδευτικό παράλληλα καθώς -αν δεν γνωρίζεις σχετικά- μπαίνεις στην διαδικασία να ψάξεις το θέμα λίγο περισσότερο, έστω κι αν θα το κάνεις από περιέργεια. Και κάτι θα σου μείνει, στο τέλος, και συνειδητοποιείς πως δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.
- Τέλος, περνώντας στους χαρακτήρες, πρέπει να ομολογήσουμε πως παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον κι αυτό -κυρίως- επειδή είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους. Επίσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός πως έχουμε έναν συνειδητοποιημένο gay κι έναν συνειδητοποιημένο straight. Άρα, ό,τι προκύπτει στην πορεία, είναι αποτέλεσμα πολλών γεγονότων, συνδυαστικά το ένα με το άλλο, τα οποία καταλήγουν όλα σ' ένα συμπέρασμα κι ένα αποτέλεσμα. Η αγάπη μπορεί να καλλιεργηθεί και ν' αναπτυχθεί κάτω και από τις πιο αντίξοες και παράξενες συνθήκες και η έντασή της δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Είναι γνωστό πως διαβάζω manga σαν να μην υπάρχει αύριο. Επίσης, είναι γνωστό πως έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα yaoi -πράγμα που μπορεί να χρειάζεται να το κοιτάξω στην πραγματικότητα-, κάτι το οποίο δεν αρνήθηκα ποτέ. Και ναι, έχω διαβάσει πάμπολλες ιστορίες που μου άρεσαν όμως, ειλικρινά, λίγα είναι τόσο καλά όσο το συγκεκριμένο, και μιλάω πάνω απ' όλα για την υπόθεση, αφήνοντας κατά μέρους κάθε τεχνική λεπτομέρεια. Ένα manga τόσο πολύπλευρο από κοινωνιολογικής προσέγγισης που πραγματικά, σε κάνει να σκέφτεσαι πως θα σου άρεσε να δεις την ιστορία του ειπωμένη και μέσα από ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Αναμφίβολα δίνει τροφή για σκέψη, σε πολλαπλά επίπεδα και για δεκάδες πράγματα και νομίζω πως ίσως θα έπρεπε κάθε manga fan να το διαβάσει, άσχετα από το αν συμπαθεί τα yaoi ή όχι. Αν θέλει να δει το όλο θέμα σφαιρικά και να εστιάσει επί της ουσίας του, σίγουρα η yaoi φύση του θα είναι η τελευταία που θα προσέξει ή που θα του κάνει εντύπωση. Απλά, διαβάστε το! Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.