Πριν από λίγους μήνες, μια φίλη μού έστειλε ένα video στο youtube. Το video αυτό είχε ένα τραγούδι και ως background είχαν χρησιμοποιηθεί στιγμές ενός anime που δεν γνώριζα αλλά που από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα μού κίνησε την περιέργεια και με έκανε να το αναζητήσω. Τίτλος του, "Kamisama Hajimemashita", και όπως δήλωνε η περιγραφή του, ήταν μια υπερφυσική, ρομαντική κομεντί, από εκείνες που πάντα απολαμβάνω να βλέπω. Διαπιστώνοντας, παράλληλα, πως σύντομα ξεκινούσε η 2η season της σειράς, η οποία και προβάλλεται αυτήν την περίοδο, ξεκίνησα με σκοπό να παρακολουθήσω χαλαρά την 1η, κάτι που φυσικά δεν έγινε αφού μέσα σε λίγες μόλις ώρες είχα δει όλα τα επεισόδια, και έτρωγα τα νύχια μου για να ξεκινήσει η 2η.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Kamisama Hajimemashita", ευρέως γνωστό και με τον τίτλο "Kamisama Kiss", αλλά και με τον αγγλικό "Begin life as God", ξεκίνησε ως Ιαπωνική σειρά manga με την υπογραφή της Julietta Suzuki, τόσο στο σενάριο όσο και στο σχέδιο. Πίσω από την έκδοσή του βρίσκεται η εκδοτική εταιρεία Hakusensha. Αρχικά, το manga ξεκίνησε να δημοσιεύεται ανά κεφάλαια στο περιοδικό των εκδόσεων "Hana to Yume" το 2008, ενώ κατά την διάρκεια του ίδιου έτους ξεκίνησαν να εκδίδονται και ολοκληρωμένοι τόμοι, οι οποίοι σήμερα έχουν φτάσει αισίως τους 19, με τη σειρά να συνεχίζεται. Τα δικαιώματα του manga έχουν αγοραστεί για τη Βόρειο Αμερική από την Viz Media ως τμήμα των εκδόσεων Shojo Beat.




ΤΟ ANIME:
Δεδομένου πως τα manga είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Ιαπωνία, η TMS Entertainment βρήκε μια καλή ευκαιρία για να δημιουργήσει ένα εξίσου δημοφιλές τηλεοπτικό adaption. Απέκτησε τα δικαιώματα και με τον Akitaro Daichi να βρίσκεται πίσω από το σκηνοθετικό τιμόνι, ξεκίνησε τα γυρίσματα της σειράς που βγήκε τελικά στον αέρα την 1η Οκτωβρίου 2012, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της έπειτα από 12 επεισόδια στις 24 Δεκεμβρίου 2012. Έξι μήνες μετά και πιο συγκεκριμένα στις 26 Αυγούστου 2013, κυκλοφόρησε ένα διπλό OVA που ουσιαστικά ήρθε να επιβεβαιώσει τις υποψίες όλων των fans της σειράς, αλλά και τις διάφορες φήμες που επικρατούσαν για μεγάλο διάστημα. Η σειρά είχε πάρει το πράσινο φως για 2η season, κάτι που ανακοινώθηκε επίσημα βέβαια, σχεδόν ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2014, μέσα από το 17ο τεύχος του manga, η οποία season προβάλλεται αυτήν την περίοδο. Στην Ιαπωνία, η σειρά, προβλήθηκε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου TV Tokyo, ενώ η Funimation Entertainment είναι εκείνη που απέκτησε τα δικαιώματα και πρόβαλε τη σειρά στη Βόρειο Αμερική, ενώ για την ευρύτερη κυκλοφορία της σειράς στις Η.Π.Α. τα δικαιώματα βρίσκονται στα χέρια της Madman Entertainment, και για την Αυστραλία σε εκείνα της MVM Films.

ΤΟ STORY ΤΗΣ 1ης SEASON:
Αφού ο πατέρας της Nanami χάνει ό,τι έχει και δεν έχει στον τζόγο, ακόμα και το διαμέρισμά του, εγκαταλείπει την κόρη του η οποία βρίσκεται ξαφνικά στο δρόμο, άφραγκη, άστεγη και απελπισμένη, χωρίς να έχει ιδέα τι πρέπει να κάνει για να καταφέρει να επιβιώσει. Ενώ βρίσκεται σε ένα πάρκο, θα συναντήσει έναν παράξενο ξένο, τον Mikage, τον οποίο και θα σώσει από την επίθεση ενός σκύλου. Αφού θα του εξηγήσει την κατάστασή της, ο Mikage θα της παραχωρήσει το σπίτι του ως ευχαριστώ για την θαρραλέα πράξη της, κάτι που εκείνη θα δεχθεί μην έχοντας άλλη επιλογή. Φτάνοντας όμως στο σπίτι του Mikage θα διαπιστώσει πως δεν είναι όπως το περίμενε αλλά πως στην πραγματικότητα
πρόκειται για έναν ναό. Παράλληλα, θα συναντήσει τους Onikiri και Kotetsu, τους φύλακες του ναού, αλλά και τον Tomoe, τον "ακόλουθο" του Mikage, για τον οποίο μαθαίνει πως ήταν ο Θεός της Γης και εκπροσωπούσε το Ναό, πριν να εξαφανιστεί πριν χρόνια, και πως τώρα εκείνη φέρει το σημάδι του, κάτι που την κάνει τη νέα Θεά της Γης κατά συνέπεια, υπεύθυνη των καθηκόντων που ακολουθούν τη νέα αυτή κατάσταση. Στην αρχή η Nanami δεν θέλει να αναλάβει τον ρόλο αυτό πιστεύοντας πως δεν έχει τη δύναμη να το κάνει, αλλά όσο ζει στο Ναό δίπλα σε αυτά τα παράξενα πλάσματα, μαθαίνει και ανακαλύπτει πράγματα για τον κόσμο αλλά και τον εαυτό της που θα αλλάξουν την κοσμοθεωρία της, ενώ κάπου στην πορεία, ο έρωτας θα της χτυπήσει την πόρτα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ 1η SEASON:
- Δεν θα έλεγα πως είμαι ο ορισμός του ρομαντικού ανθρώπου, ωστόσο, και ειδικά όσον αφορά τα anime, είναι αρκετά εύκολο το να πιάσω τον εαυτό μου να σοροπιάζει μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και να χαμογελάει σαν χαζοχαρούμενο. Αυτό πάθαινα κάθε φορά που έβλεπα ένα νέο επεισόδιο του "Kamisama Hajimemashita". Είναι από τις σειρές εκείνες που σε κάνουν να ταυτίζεσαι με τους ήρωες, να γίνεσαι μέρος της ιστορίας και να την ζεις έντονα. Είναι από τις σειρές που σε κάνουν να χαίρεσαι να τις παρακολουθείς και που φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη εύκολα και αβίαστα, χωρίς να χρειάζεται να το προσπαθήσεις.
- Συνήθως στα shoujo, οι πρωταγωνίστριες είναι σπαστικές κι εκνευριστικές ή, έστω, αν όχι όλες τις
ώρες, τις περισσότερες θέλεις να τις χτυπήσεις μέχρι να ματώσουν, ή στην καλύτερη θες να τους βάλεις τις φωνές. Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Nanami που είναι πραγματικά αυτό που λέμε "το κορίτσι της διπλανής πόρτας", κάτι που δεν αλλάζει ακόμα κι όταν γίνεται θεά. Είναι προσγειωμένη, σοβαρή όταν το απαιτούν οι καταστάσεις, προσηλωμένη στους στόχους της, ικανή να ξεπερνάει τους φόβους της ακόμα κι αν αυτοί την κυριεύουν κάποιες στιγμές -αλλά αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που την καθιστούν ανθρώπινη-, είναι αληθινή και ειλικρινής τόσο με τον εαυτό της όσο και με τους γύρω της, ενώ πραγματικά νοιάζεται για τους άλλους και προσπαθεί πάντα να γίνεται καλύτερη. Πώς να μην την αγαπάς;
- Tomoe! Χριστέ μου... Εντάξει, έχω πρόβλημα, αλλά δεν είναι μυστικό. Αντίθετα, μάλλον θα έλεγα πως το ξέρει όλος ο ντουνιάς. Αλλά τι να κάνω που δεν μπορώ να αντισταθώ σε tsundere χαρακτήρες. Αυτή η εσωτερική σύγκρουση που βιώνουν, αυτά τα αντικρουόμενα συναισθήματα και οι εκ δια μέτρου αντίθετες συμπεριφορές τους ανάλογα τις περιστάσεις, μπορεί να σε έστελναν στο ψυχιατρείο υπό φυσιολογικές συνθήκες και αν τους ζούσες από κοντά, αλλά ως παρατηρητής, τουλάχιστον, γοητεύεσαι απίστευτα. Άλλωστε, ποιο είδος χαρακτήρα μπορεί να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτό που ψυχογραφικά αξίζει να το αναλύσεις και να προσπαθήσεις να δεις βαθύτερα μέσα του ώστε να ανακαλύψεις τι κρύβει στην καρδιά και στο μυαλό του; Και ναι, το παραδέχομαι, μέσα σε όλα τα άλλα και πέραν της σκοτεινής αλλά και τρυφερής συνάμα φύσης του, είναι απίστευτα sexy... τι να κάνω;
- Η σειρά, πέραν του shoujo χαρακτήρα της, έχει άλλα δύο βασικά χαρακτηριστικά. Εκείνα της
κωμωδίας και του φανταστικού-supernatural. Όπως αντιλαμβάνεστε, ειδικά συνδυαστικά, αυτά τα δύο στοιχεία προσδίδουν μια δόση υπερβολής στο όλο εγχείρημα. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την υπερφυσική ταυτότητα των χαρακτήρων που εμφανίζονται στη σειρά, πλην της Nanami, αλλά με το ότι η ταυτότητα αυτή χτίζεται πάνω στην Ιαπωνική κουλτούρα, στην Ιαπωνική πίστη στα Θεία, σε μια πραγματικότητα που στα δικά τους μάτια είναι πολύ διαφορετική από την Δυτική. Η Ιαπωνία είναι γεμάτη από θρύλους και δοξασίες που όλες κρύβουν μαγεία, μεταφυσικά στοιχεία, αλλά και μια υπερβολή μέσα τους, όμως αυτά είναι που την καθιστούν ξεχωριστή και ιδιαίτερη, μα και τόσο γοητευτική. Με απλά λόγια, έχει απίστευτο ενδιαφέρον να μαθαίνεις νέα πράγματα αλλά και να βλέπεις αυτά που γνωρίζεις ως ιδέες να αποκτούν σάρκα και οστά.
- Και μιας και θίξαμε το κωμικό στοιχείο, δεν θα μπορούσα να μην το λατρέψω, ειδικά σε μια σειρά όπως αυτή. Θα λέγαμε πως περισσότερο από κωμωδία, η σειρά θυμίζει σάτιρα τις στιγμές της κορύφωσης του χιούμορ της, που είναι καυστικό, κυνικό, ίσως και μαύρο κάποιες φορές. Δεν είμαι σίγουρη αν ταιριάζει σε όλους, αλλά όσον αφορά εμένα είναι το ιδανικό πάντρεμα, ειδικά όταν πρέπει να διατηρηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στα τόσα πολλά και τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά μιας ιστορίας όπως αυτή. Άλλωστε, το κωμικό στοιχείο, αν αξιοποιηθεί σωστά, όχι μόνο μπορεί να ψυχαγωγήσει και να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, αλλά και να βγάλει προς τα έξω πράγματα που μόνο μέσω του γέλιου μπορούν να εξωτερικευτούν, ακόμα κι αν υπάρχουν μικρές στιγμές αμηχανίας κάποιες φορές.
- Μπορεί να ανέφερα τον shoujo χαρακτήρα της σειράς πιο πάνω, όμως δεν αναφέρθηκα καθόλου
στο πως εξελίσσεται αυτό. Όπως ίσως να περιμένατε, τα πράγματα ανάμεσα στη Nanami και τον Tomoe δεν είναι εύκολα, ούτε ο έρωτας έρχεται από την πρώτη στιγμή. Αντίθετα, τα όποια συναισθήματα χτίζονται σταδιακά, ακολουθώντας για γραμμική πορεία, χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές αλλά παρ' όλα ταύτα, με ορισμένες συναισθηματικές εξάρσεις που βοηθάνε την πλοκή, παρά την κάνουν να θυμίζει φτηνή σαπουνόπερα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα shoujo, η ηρωίδα παραδέχεται από νωρίς το πως νιώθει και παλεύει για τον έρωτά της χωρίς να μας σπάει τα νεύρα, ενώ ο ήρωάς μας μπορεί να μην ανταποκρίνεται αμέσως, αλλά καταλαβαίνεις και πως κάτι υπάρχει κάτω από την σκληρή επιφάνεια και πάνω απ' όλα, πως πραγματικά νοιάζεται, έστω κι αν δεν το καταλαβαίνει καλά-καλά και ο ίδιος. Ουσιαστικά, η σχέση τους χτίζεται και είναι απολαυστικό να το παρακολουθείς.
- Το "Kamisama Hajimemashita" είναι από τις σειρές εκείνες που μου αρέσει πολύ το voice cast της. Μπορεί να μην απαρτίζεται από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του χώρου, αλλά έχει κάποια δυνατά ονόματα. Όχι πως παίζει ρόλο, αφού η αντιστοιχία που έχει γίνει είναι κάτι παραπάνω από ιδανική, για μένα. Εξίσου καλό είναι και το σχέδιο, που έχει έναν βαθμό δυσκολίας λόγω του supernatural στοιχείου που οδηγεί σε εικονικές υπερβολές που πρέπει να διαχειριστεί κανείς σωστά ώστε να μην φαντάζουν γελοίες, αλλά και η μουσική επένδυση της σειράς που ντύνει το αποτέλεσμα μοναδικά κάθε φορά.

ΤΟ OST ΤΗΣ 1ης SEASON:
Θέλοντας, πιθανότατα, να αντισταθμίσουν την υπερβολή της ιστορίας και κατ' επέκτασιν, αυτού που βλέπεις με αυτό που ακούς, η μουσική επένδυση της σειράς είναι λιτή, αλλά εξαιρετικά όμορφη. Την μουσική έχει γράψει ο Toshio Masuda ο οποίος, όπως συνηθίζει, πάντρεψε τους ήχους κιθάρας, ντραμς, μπάσου και πιάνου, με εκείνους των shamisen και shakuhachi που αποτελούν παραδοσιακά μουσικά όργανα. Αυτή η μουσική επιλογή όχι μόνο είναι ιδανική επειδή εκφράζει το θρησκευτικό συναίσθημα των Ιαπώνων, αλλά επειδή όπως η σειρά συνδέεται άρρηκτα με την κουλτούρα τους, έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει και με την μουσική της. Και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και υπέροχο. Το opening της σειράς είναι το "Kamisama Hajimemashita" σε ερμηνεία της Hanae και μουσικής-στίχων του Manabe Shūichi. Το ending theme, από την άλλη, υπογράφει ο Matsuzaki Yuuji και ερμηνεύει και πάλι η Hanae, με τίτλο "Kamisama Onegai", εκτός από το επεισόδιο 10 όπου το ερμηνεύει ο Daisuke Kisho ως Kurama, σε μια λίγο πιο ροκ εκδοχή.

Kamisama Hajimemashita - Opening



Kamisama Hajimemashita - Opening Full Song



Kamisama Hajimemashita - Ending Full Song



Kamisama Hajimemashita - Ending Kurama Version