Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο έρωτας δεν είναι πάντα ιδανικός. Ούτε ακριβώς όπως τον περίμενες. Μα όταν σε βρίσκει δεν μπορείς να τον ελέγξεις.
Στα τριάντα εννιά της, η Σολέν Μαρσάν είναι μια αφοσιωμένη μητέρα, μια αξιόπιστη συνεργάτιδα και μια σωστή πρώην σύζυγος. Αλλά εδώ και πολύ καιρό νιώθει ότι δεν είναι ο εαυτός της. Όταν λοιπόν εμφανίζεται κάποιος που φαίνεται να τη θέλει γι’ αυτό που πραγματικά είναι, η Σολέν υποκύπτει στη γοητεία του και ξεκινά μαζί του μια θυελλώδη ερωτική σχέση που κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει. Γιατί αυτός ο κάποιος είναι το διάσημο σύμβολο του σεξ Χέιζ Κάμπελ, τραγουδιστής του νεανικού συγκροτήματος Όγκαστ Μουν, αφίσες του οποίου φιγουράρουν παντού – ακόμα και στον τοίχο του δωματίου της έφηβης κόρης της Σολέν.
Θα μπορέσει η Σολέν να αφεθεί στον έρωτα του αγοριού για το οποίο μιλάει όλος ο κόσμος; Ή θα πρέπει να κάνει μια επιλογή που θα της ραγίσει την καρδιά;

Προσωπική άποψη:
Γενικά έχω την πεποίθηση πως οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ό,τι τους κάνει ευτυχισμένους, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Νόμου και της ηθικής, με τη δεύτερη, όχι ορίζοντάς την απαραίτητα με στερεοτυπικά κοινωνικά πρότυπα, αλλά με ανθρώπινα δεδομένα -γιατί κάτι που βλάπτει, εντός ή εκτός εισαγωγικών, κάποιον άλλον, αλλά δεν μας νοιάζει γιατί εμείς είμαστε ευτυχισμένοι, ηθικό δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Ένα απ' αυτά τα θέματα που έρχονται συχνά πυκνά στην επιφάνεια και συζητιέται πολύ, κυρίως με κουτσομπολίστικη διάθεση, είναι το κατά πόσο σωστές είναι οι σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας, πόσο μάλλον όταν αυτός που είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά δεν είναι ο άντρας, αλλά η γυναίκα, πολύ περισσότερο δε όταν αυτή η διαφορά αγγίζει τα διπλάσια χρόνια του άλλου.

Αυτό το ερώτημα αποτελεί τον κεντρικό άξονα του μυθιστορήματος της Robinnee Lee, όπου έχει ως πρωταγωνίστριά του την Σολέν, μια γυναίκα λίγο πριν τα σαράντα, που μέχρι τώρα αποτελεί υπόδειγμα συνεργάτιδας, μητέρας, πρώην συζύγου, με κανέναν να μην μπορεί να της προσάψει το παραμικρό. Ωστόσο, παρά την "τέλεια" εικόνα της προς τα έξω, βαθιά μέσα της εκείνη ξέρει πως έχει χάσει τον εαυτό της, πως δεν δείχνει στους άλλους ποια πραγματικά είναι, αλλά το πως περιμένουν εκείνοι να είναι, ικανοποιώντας τις προσδοκίες τους, μα σε καμία περίπτωση τα θέλω της. Μέχρι τη στιγμή, τουλάχιστον, που θα συμβεί το αναπάντεχο και θα έρθουν τα πάνω κάτω, όταν ο Χέιζ Κάμπελ, σύμβολο του σεξ και τραγουδιστή πολύ δημοφιλούς συγκροτήματος που λατρεύουν όλες οι έφηβες, ανάμεσα σε αυτές και η κόρη της, θα την διεκδικήσει, μ' εκείνη να υποκύπτει σε μια ερωτική σχέση που η κατάληξή της δεν έχει πολλές πιθανότητες να είναι καλή.

Θα μπορούσα να διαβάσω το βιβλίο αυτό και να το αντιμετωπίσω ως ένα ακόμα romance του είδους, ωστόσο, επειδή ηλικιακά με χωρίζει μόλις ένας χρόνος με την Σόλεν κι έχω κι εγώ παιδί στην εφηβεία, το αντιμετώπισα με έναν πιο ώριμο, σοβαρό και ουσιώδη τρόπο, όχι απαραίτητα για βρίσκομαι σε παρόμοια συνθήκη με εκείνη, αλλά γιατί μπόρεσα να μπω στα παπούτσια της και να νιώσω τη σύγκρουση της γυναίκας που της έχει λείψε το πάθος, με τη γυναίκα που έχει υποχρεώσεις απέναντι στο παιδί της και που οφείλει να το προστατέψει, όχι από οτιδήποτε μπορεί να του συμβεί σε αυτή τη ζωή, αλλά τουλάχιστον απ' όσα εκείνη μπορεί να προκαλέσει. Γιατί, κακά τα ψέματα, όταν γίνεσαι μητέρα δεν σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψεις τον εαυτό σου μεν, δεν μπορείς να λειτουργείς και παντελώς επιπόλαια δε, χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες των επιλογών σου και των αντίκτυπο αυτών.

Δεν είμαι σε καμία περίπτωση συντηρητική, όμως για τον καθέναν μας υπάρχουν κάποια λεπτά όρια, που ακόμα κι αν παρασυρθούμε και τα ξεπεράσουμε, πρέπει να ξέρουμε ότι θα έρθει η στιγμή που θα κληθούμε να κάνουμε μερικά βήματα πίσω, έτσι ώστε να επανέλθουν οι απαιτούμενες ισορροπίες, διαφορετικά, αν επιλέξουμε να τεντώσουμε κι άλλο το σκοινί, κινδυνεύουμε να χάσουμε πιο σημαντικά πράγματα από τα θέλω μας, που μπορεί να μην γίνεται να πραγματωθούν στο τώρα, αλλά ίσως να μας δίνουν έναυσμα για να τα πάμε καλύτερα στο μέλλον, αποδεχόμενοι τον εαυτό μας, το εγώ μας, τις ανάγκες μας, χωρίς να ωθούμε καταστάσεις στα άκρα, αλλά βρίσκοντας το πραγματικό νόημα της ευτυχίας, που θα έρθει όταν θα είμαστε πραγματικά έτοιμοι για να το αγκαλιάσουμε. Και ακριβώς πάνω σε αυτή τη ρεαλιστική προσέγγιση βασίζεται και η αφήγηση της συγγραφέως, που οδηγεί την ηρωίδα της στο να πάρει αποφάσεις που δεν μας αρέσουν απαραίτητα, αλλά που μπορούμε να τις κατανοήσουμε απόλυτα.

Η Lee διαχειρίζεται τη σχέση ανάμεσα σε Σολέν και Χέιζ με πολύ καλό τρόπο, αλλά με ακόμα καλύτερο, και κυρίως αληθινό, την σχέση της με τους ανθρώπους γύρω της, που αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στη ζωή της, μα πάνω απ' όλα με τον ίδιο της τον εαυτό, με το εσωτερικό εγώ της που για χρόνια το καταπίεζε, δεν το άφηνε να ανασάνει, να εκφραστεί, και κατ' επέκτασιν δεν μπορούσε να είναι ο εαυτό της. Περισσότερο, λοιπόν, από μια ρομαντική ιστορία ενός ζευγαριού με σχεδόν είκοσι χρόνια ηλικίας διαφορά, το "Όλα γύρω από σένα" είναι μια ιστορία αναζήτησης της εσωτερικής ταυτότητας της ηρωίδας, αλλά και της παραδοχής των θέλω της που τόσο χρόνια θυσίαζε στον βωμό τον πρέπει των άλλων, γιατί έτσι νόμιζε πως έπρεπε να κάνει. Κι αν πράγματι υπάρχουν κάποια πρέπει που δεν μπορείς να προσπεράσεις, μπορείς να τ' αποδεχθείς και να βρεις την ισορροπία μέσα σου, βρίσκοντας τελικά τον δρόμο που πρέπει να πάρεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Robinne Lee
Μεταφραστής: Μπανιά Χρύσα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-618-01-5083-4