Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Παρίσι, Παρασκευή, 14 Ιουνίου 1940. Η μέρα που οι Ναζί μπαίνουν στο Παρίσι, και γίνονται πρωτοσέλιδη είδηση ανά την υφήλιο. Ο αστυνομικός Εντί Ζιράλ, επιζήσας του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, παρακολουθεί τον κόσμο του να αλλάζει για πάντα, ανήμπορος να ελέγξει τη φρικιαστική τροχιά που έχει αρχίσει να διαγράφει η νέα πραγματικότητα. Υπάρχει όμως κάτι που μπορεί να κάνει: να βρει τον υπεύθυνο για τη δολοφονία τεσσάρων προσφύγων - των ανεπιθύμητων νεκρών, για τους οποίους κανείς δεν νοιάζεται, κανείς δεν προβάλλει αξιώσεις. Για να καταφέρει να βρει τον ένοχο, πρέπει να κινηθεί προσεκτικά μεταξύ των δυνάμεων της Κατοχής και Αντίστασης, μεταξύ αλήθειας και ψέματος, μεταξύ του άντρα που είναι και του άντρα που ήταν κάποτε. Ταυτόχρονα, αν θέλει να επιβιώσει, πρέπει να γίνει κάποιος άλλος από την αρχή.

Προσωπική άποψη:
Το "Οι ανεπιθύμητοι νεκροί", που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς "Eddie Giral", με πρωταγωνιστή τον ομώνυμο ήρωα, και έρχεται για να προσθέσει έναν ακόμα επιτυχημένο τίτλο στην κατηγορία του ιστορικού θρίλερ, στη μακρά λίστα του εκδοτικού, ο οποίος έχει αποδείξει πολλάκις πως στο συγκεκριμένο είδος έχει τα ηνία και παράλληλα ξέρει πολύ καλά πως να τα διατηρήσει, φέρνοντάς μας κάθε φορά νέες και ιδιαίτερες προτάσεις, που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες, αλλά και να γοητεύσουν εκείνους που η κατηγορία αυτή δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών τους. Και το βιβλίο αυτό, όπως ίσως ήδη να έχετε αντιληφθεί, δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα.

14 Ιουνίου του 1940, η ημέρα που ο γερμανικός στρατός μπήκε στο Παρίσι, γεγονός που συντάραξε τον κόσμο και έγινε παγκόσμια είδηση. Ο Εντί Ζιράλ, αστυνομικός και βετεράνος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με την γαλλική πρωτεύουσα να κατακλύζεται από τα γερμανικά στρατεύματα, στέλνεται να ερευνήσει τον θάνατο τεσσάρων αντρών σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και την αυτοκτονία ενός νεαρού άντρα, που έδωσε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από ένα μπαλκόνι. Υπάρχει κάτι που συνδέει μεταξύ τους όλους αυτούς τους θανάτους; Κι αν ναι, μπορεί να το αποδείξει, όταν ίσως πίσω απ' όλα αυτά να κρύβονται δυνάμεις πιο ισχυρές από εκείνων, που θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους; Μα πάνω απ' όλα, μπορεί ο ίδιος να κάνει ό,τι χρειάζεται, έτσι ώστε να αλλάξει και να ξεκινήσει και πάλι απ' το μηδέν;

Πρώτο βιβλίο του Chris Lloyd που έρχεται στα χέρια μου και νομίζω πως πρέπει να ξεκινήσω από τα βασικά. Από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια, γίνεται αντιληπτή η συγγραφική ικανότητά του, μέσα από ένα κείμενο εξαιρετικά καλογραμμένο, με άρτια δομή, μα και με μια ανάπτυξη πλοκής που δίνει σημασία ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες που ολοκληρώνουν το αφηγηματικό ψηφιδωτό του, βυθίζοντάς μας σε έναν επικίνδυνο, βίαιο και άγριο κόσμο, που όσο περισσότερο τον ανακαλύπτουμε, τόσο περισσότερο νιώθουμε το στομάχι μας να σφίγγεται από την αγωνία, αλλά κι εξαιτίας όλων όσων γινόμαστε μάρτυρες, τα οποία δεν είναι εύκολο να τα διαχειριστείς, ιδίως ψυχολογικά -χωρίς αυτό να σημαίνει, σε καμία περίπτωση, πως δεν αξίζει να περάσεις όλη αυτή τη συναισθηματική σύγχυση.

Κάτι ακόμα που κάνει την ιστορία αυτή να ξεχωρίζει, είναι ο πρωταγωνιστής της, ο οποίος θαρρώ πως αξίζει να συζητηθεί και να του αναγνωριστεί η μοναδικότητά του -και σε αυτό συμβάλλει και η εποχή που δρα. Αστυνομικός της παλιάς σχολής, ο Εντί δεν ακολουθεί πάντα τα πιο ηθικά μονοπάτια, δεν έχει ιδιαίτερα καλή -θα την χαρακτηρίζαμε έως και κακή- αίσθηση του χιούμορ, διαθέτει μια ιδιαίτερη σκοτεινή κι απρόβλεπτη πλευρά, φέρει μέσα του αρκετά κατάλοιπα από την συμμετοχή στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, είναι ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας, που τολμάει, παίρνει ρίσκα, αντιτίθεται στις εντολές που λαμβάνει από τους Γερμανούς αξιωματικούς, όσο επικίνδυνη κι αν μπορεί ν' αποδειχθεί η περιφρόνησή του απέναντί τους, που δεν σταματάει πουθενά και είναι πρόθυμος να φτάσει στα άκρα, αρκεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του, ακόμα κι αν δεν βγει αλώβητος απ' όλο αυτό, γεγονότα που δεν γίνεται να μην σε γοητεύσουν και να μην τα αναγνωρίσεις για το τσαγανό που κρύβουν μέσα τους.

Ο Lloyd αφηγείται μια ιστορία με μυθιστορηματική πλοκή μεν, που έχει τις ρίζες της σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα δε, επιτυγχάνοντας ν' απαλύνει τις λεπτές εκείνες γραμμές που χωρίζουν την πραγματικότητα από τη φαντασία, τόσο που δεν είσαι βέβαιος που ξεκινάει η μία και που τελειώνει η άλλη, γεγονός που σου επιτρέπει να βυθιστείς στην αφήγηση ακόμα περισσότερο. Μια εμπειρία που δεν αποδεικνύεται εύκολη, καθώς ο ωμός ρεαλισμός δεν είναι ποτέ εύκολος, ωστόσο δεν μπορείς ν' αφηγηθείς με ειλικρίνεια και ευθραυστότητα μια τέτοια ιστορία, που τοποθετείται σε ένα τόσο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, χωρίς να είσαι διατεθειμένος ν' αποκαλύψεις τις πιο σκοτεινές αλήθειες της. Και ο Lloyd το κάνει, προσφέροντάς μας ένα οδυνηρό, σε μεγάλο μέρος του, ανάγνωσμα, αλλά κι ένα ανάγνωσμα που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Chris Lloyd
Μεταφραστής: Κοντόπουλος Βασίλης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 520
ISBN: 978-618-03-3635-1