Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένας καναδός αεροπόρος εντοπίζει στον Aτλαντικό ένα εγκαταλελειμμένο υπερωκεάνιο. Καταφεύγει τότε σε μια γνωστή ομάδα διάσωσης ώστε με την βοήθεια της να ρυμουλκήσει το πλοίο.
Η ομάδα φτάνει στο πλοίο και ανακαλύπτει ότι πρόκειται για το Antonia Graza, ένα ιταλικό υπερωκεάνιο, το οποίο έχει εξαφανιστεί, ενώ ήταν γεμάτο επιβάτες το 1962.
Όταν οι ομάδα ανεβαίνει στο πλοίο για να το εξερευνήσει αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα ανεξήγητα γεγονότα και έτσι από κυνηγοί αυτού του απρόσμενου θησαυρού γίνονται οι ίδιοι θηράματα ενός αγνώστου κυνηγού.

Προσωπική άποψη:
Θεωρώ τα θρίλερ μια κινηματογραφική κατηγορία όπου πολύ εύκολα μπορείς να πέσεις θύμα και να αναγκαστείς να παρακολουθήσεις μια ταινία γεμάτη από μπουρδολογίες. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που τα εμπευσμένα σενάρια στο συγκεκριμένο είδος σπανίζουν περισσότερο και από τις χελώνες καρέτα-καρέτα. Ωστόσο, οι συμπαθέστατες χελωνίτσες προκαλούν κύματα χαράς όποτε αποφασίζουν να βγουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε πλήρη αντίθεση με το πλοίο φάντασμα της ταινίας που αποτελεί τον βασικό της άξονα.

Το μόνο παρήγορο είναι πως δεν είχα πέσει θύμα της παρακολούθησης του εν λόγω έργου σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα. Άλλωστε, ακόμα και η παρακολούθηση του στο σπίτι έμοιαζε τελικά λίγο καλύτερη από βασανιστήρια του Τρίτου Ράιχ. Σαφέστατα δεν περίμενα κάτι που να με εκπλήξει με την μοναδικότητα και την πρωτοτυπία του όμως, είχα την πεποίθηση ότι θα μπορούσα να παρακολούθησω μια διασκεδαστικά ευχάριστη ταινία. Η πεποίθησή μου αυτή ωστόσο πέθανε πολύ πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους.

Όλοι οι επιβένοντές του πλοίου μιας άλλης εποχής, είδαν με σκληρό τρόπο τα ραδίκια ανάποδα. Το πλοίο με μυστήριο τρόπο εξαφανίστηκε και με ακόμα πιο μυστήριο τρόπο ξαναεμφανίστηκε με μορφή σάπιας μαούνας, από το πουθενά, στη μέση του πουθενά. Και μαντέψτε... οποία έκπληξης! Το βρίσκει μια ομάδα ειδικών η οποία έχει την χαρά να ζήσει μια μεταφυσική εμπειρία. Έχουμε λοιπόν κορυφαίες συναντήσεις με φαντάσματα και μερικούς ακόμα, αιματοβαμμένους θανάτους. Το πρώτο στοιχείο προσπαθεί να προσεγγίσει τους λάτρεις του μεταφυσικού, το δεύτερο τους λάτρεις τους splatter. Το πρόβλημα είναι ότι οι δρόμοι των δύο, δεν συναντιούνται πουθενά.

Η σκηνοθεσία αυτού του, ο θεός να το κάνει, b-movie, φαντάζει ανύπαρκτη. Όσο κι αν προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, δεν υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης και με απανοτά χασμουρητά παρακολουθούμε απλά και μόνο γιατί λυπόμαστε τα λεφτά που θα πάνε χαμένα στο dvd club. Ο Steve Beck, μετά το ομολογουμένως καλό remake του “Thirteen Ghosts”, επέστρεψε με αυτό το πράγμα, αφημένος απόλυτα στα ειδικά εφέ πιστεύοντας ότι από μόνα τους είναι αρκετά για να μας εντυπωσιάσουν και να μας συνεπάρουν. Λυπάμαι που θα τον ταράξω όμως, χρειάζεται και η παρουσία του σκηνοθέτη να καθοδηγεί. Δυστυχώς με απογοήτευσε έπειτα από μια καλή ταινία που με έκανε να περιμένω κάτι περισσότερο.

Κάκιστες όμως είναι και οι επιλογές των ηθοποιών. Ναι μεν μπορεί να τους ξέρουμε όμως, δεν υπάρχει εκείνο το ηχηρό όνομα που θα σου τραβήξει την προσοχή. Ίσως αυτό βέβαια να μην μας απασχλούσε αν υπήρχε η ερμηνεία εκείνη που θα μπορούσε να το πετύχει. Όλοι τους, χωρίς καμία εξαίρεση, μοιάζουν να συναγωνίζονται στο ποιος είναι που βαριέται περισσότερο. Λυπάμαι που δεν είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε να ανακυρήξουν τον χειρότερο ανάμεσά τους.

Θα θεωρήσω ένα κακόγουστο αστείο το γεγονός πως ο Robert Zemeckis ήταν παραγωγός της ταινίας και θα το προσπεράσω. Δεν μπορώ όμως να θεωρήσω την ταινία μια κακή στιγμή του Beck. Το “Thirteen Ghosts” βασιζόταν πάνω στην ίδια φιλοσοφία, είχε τα ίδια εφέ στην διάθεσή του και όμως, το αποτέλεσμα απείχε χιλιόμετρα σε σύγκριση με αυτό που έχουμε εδώ. Δεν υπάρχουν πραγματικά λόγια για να περιγράψουν την απογοήτευσή μου για μια ταινία που όχι μόνο δεν θα την ξαναδείς ακόμα κι αν σβήνουν πάνω σου τσιγάρα αλλά, που θα σε κάνει να σκεφτείς να πας σε υπνωτιστή για να σε κάνει να την ξεχάσεις.
Βαθμολογία 2/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Το Στοιχειωμένο Πλοίο
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Steve Beck
Πρωταγωνιστές: Julianna Margulies, Gabriel Byrne, Ron Eldard, Isaiah Washington, Desmond Harrington, Alex Dimitriades, Karl Urban, Emily Browning
Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 91’

Επίσημο site:
http://ghostshipmovie.warnerbros.com/trailer.html