Συνοπτική περίληψη του έργου:
Δυο πιλότοι πετάνε μέχρι τη Μογγολία για να απομακρύνουν το προσωπικό μιας βάσης πετρελαιοπηγών.
Στο δρόμο της επιστροφής, το αεροπλάνο πέφτει σε μία τεράστια ανεμοθύελλα που καταστρέφει την κεραία του αεροπλάνου και ολόκληρη την αριστερή μηχανή.
Οι επιζώντες του δυστυχήματος βρίσκονται στην μογγολική έρημο χωρίς ελπίδα διάσωσης. Η μόνη τους ελπίδα είναι να χτίσουν ένα νέο αεροπλάνο από τα συντρίμμια του παλιού.

Προσωπική άποψη:
Αν κάποιος μου έλεγε το 2005 ότι μέσα σε πέντε χρόνια, θα είχα δει στην τηλεόραση την “Πτήση Του Φοίνικα” περισσότερες φορές απ’ όσες έχω δει τις επαναλήψεις των σίριαλ του Ρώμα, μάλλον θα του έλεγα ότι είναι τρελός. Και το παραπάνω σχόλιο δεν έχει να κάνει με την ιδιότητα της ταινίας αλλά, με την ποιότητά της. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις περιπέτειες, ούτε με τις ταινίες δράσης αρκεί, να μην με κάνουν αρχικά να πλήττω και κατά δεύτερον, να αισθάνομαι μονοτονία και έλλειψη οποιουδήποτε μικρού ψήγματος αγωνίας.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων είναι, η πιθανότητα να βρίσκονται εν ώρα πτήσης και το αεροπλάνο τους να υποστεί βλάβη με αποτέλεσμα να πέσει και να τσακιστούν. Αυτός ο φόβος αποκτά υπόσταση στην ταινία με αυτή με μια ομάδα ανθρώπων, να καταφέρνει να επιβιώσει από την πτώση βρισκόμενη όμως στη μέση του πουθενά, με κινδύνους που δεν γνωρίζουν να τους περιτριγυρίζουν και φαινομενικά τουλάχιστον, ανήμποροί να κάνουν κάτι για να βγουν από την δύσκολη θέση.

Αυτό που αναρωτιέμαι προσωπικά είναι, γιατί να μπει κάποιος στον κόπο να δει μια ταινία που αυτοχαρακτηρίζεται περιπέτεια όταν στην πραγματικότητα, τα απαραίτητα στοιχεία του χαρακτηρισμού απουσιάζουν. Αλήθεια, όταν έχεις την εναλλακτική του να δεις τους “Επιζήσαντες”, σε πιο σκληρές, ρεαλιστικές και στα άκρα ανθρώπινες στιγμές, γιατί να καταλήξεις να δεις μια περιπέτεια σαν αυτή; Πραγματικά, δεν βρίσκω κανέναν λόγο, όχι αρκετά καλό ή ισχυρό τουλάχιστον. Και κάτι ακόμα… όταν η ταινία αποτελεί remake μιας καλύτερης ταινίας απ’ ότι είναι η ίδια, γιατί να επιλέξω το πρωτότυπο αν ντε και καλά η θεματολογία της μου κεντρίζει το ενδιαφέρον;

Το πρόβλημα του John Moore ουσιαστικά είναι ότι έχει στα χέρια του την νέα εκδοχή ενός σεναρίου που τελικά, μοιάζει αδιάφορο, χωρίς να έχει να προσφέρει ουσιαστικά τίποτα το καινούργιο ή έστω, κάτι το οποίο συγκινησιακά θα μας φορτίσει. Οι αμμόλοφοι που περιτριγυρίζουν τους ήρωες δείχνουν να τον καίνε με την θερμότητά τους και να τον πνίγουν, μην ξέροντας πως ακριβώς πρέπει να χειριστεί ένα περιβάλλον σαν κι αυτό. Παράλληλα όμως, δεν φαίνεται να μπορεί να χειριστεί σωστά ούτε τους κατά τ’ άλλα ενδιαφέροντες ήρωές του, ανθρώπους με ποικίλες και διαφορετικές προσωπικότητες, εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων που αποτελούν ένα μικρό δείγμα της σύγχρονης κοινωνίας μέσα σε μια κατ’ ανάγκη μικρότερα δημιουργημένη.

Στο ερμηνευτικό σκέλος ο Dennis Quaid μοιάζει να περισώζεται ανάμεσα στις υπόλοιπες ερμηνείες οι οποίες είναι κάπως ατίθασες και όχι σωστά τοποθετημένες και οριοθετημένες στα πλαίσια του σεναρίου. Η Miranda Otto είναι για λύπηση ως η μοναδική γυναίκα ανάμεσα σε ένα τσούρμο αρσενικά που αδυνατούν ώρες-ώρες να ελέγξουν τις ορμόνες τους ενώ ο Giovanni Ribisi ξεχωρίζει όλων, όχι όμως για καλό. Σε μια ακόμα επιλογή ενός παράξενου ρόλου, θα λέγαμε χωρίς ενοχές ότι είναι υπερβολικός παρακάνοντάς το ως προς την διαχείριση της τρέλας της οποίας και φέρει.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μέτρια ταινία. Ζυγίζοντας όμως τα πράγματα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν του κάποιος τα καλά και τα στραβά της, θα διαπιστώσει ότι τα δεύτερα υπερτερούν των πρώτων οδηγώντας σε μια σειρά ανιαρών περιστατικών, τα οποία απλά παρακολουθούμε απαθείς, περνώντας ένα χαλαρό και ευχάριστο δύοωρο που τελικά, δεν έχει να μας προσφέρει καμία έκπληξη, τίποτα καινούργιο, τίποτα ικανό να μας καθηλώσει στις οθόνες μας.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Πτήση Του Φοίνικα
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: John Moore
Πρωταγωνιστές: Dennis Quaid, Tyrese Gibson, Giovanni Ribisi, Miranda Otto, Tony Curran, Sticky Fingaz, Jacob Vargas, Scott Michael Campbell
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 113’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:

http://www.imdb.com/title/tt0377062/
http://en.wikipedia.org/wiki/Flight_of_the_Phoenix_(2004_film)