Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Η καινούργια ζωή της Λάουρα Μπιέλ στη Σικελία μοιάζει με το τέλειο παραμύθι:
μια εντυπωσιακή γαμήλια τελετή, ένας πλούσιος και αφοσιωμένος σύζυγος, μια εγκυμοσύνη, ενώ οι μέρες της κυλούν μες στην πολυτέλεια· υπηρετικό προσωπικό, πανάκριβα αυτοκίνητα και παραθαλάσσιες επαύλεις. Ναι, όλα αυτά θα ήταν ειδυλλιακά, αν η Λάουρα δεν ήταν διαρκώς περιτριγυρισμένη από μαφιόζους και δεν τη σκίαζε η μόνιμη απειλή της απαγωγής της. Έχει πλέον έρθει η ώρα να ανακαλύψει τι στ’ αλήθεια σημαίνει να ζεις με τον πιο επικίνδυνο άνδρα στην Ιταλία.
Η προκλητική και συναρπαστική ιστορία της Λάουρα και του Μάσιμο, που ξεκίνησε με το διεθνές μπεστ σέλερ 365 ΗΜΕΡΕΣ, στο οποίο βασίστηκε η ομότιτλη ταινία, συνεχίζεται…

Προσωπική άποψη:
Λοιπόν... Έχω γράψει κι έχω σβήσει αρκετές φορές την αρχή του κειμένου αυτού, όχι γιατί ντρέπομαι για την άποψή μου, αλλά γιατί, ειλικρινά, δεν ξέρω από που να το πιάσω και που να το αφήσω. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι πουριτανή, πολύ περισσότερο σνομπαρία απέναντι στην erotica λογοτεχνία. Κατά περιόδους έπεσαν στα χέρια μου ιστορίες του είδους που μου άρεσαν, όπως οι κακογραμμένες, για να είμαι απόλυτα αντικειμενική, "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι", γιατί μου προσέφεραν ένα κλασσικό ερωτικό παραμύθι μέσα από ένα πιο σύγχρονο και kinky πρίσμα -και ναι, πέρασα καλά-, μέχρι την πιο καλογραμμένη και "σκληρό" τριλογία του "Ογδόντα ημέρες κίτρινο", και άλλες που έχουν παρουσιαστεί μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Αντίστοιχα, βέβαια, έχω διαβάσει και κάποιες που δεν μου άρεσαν τόσο, ή που δεν μου άρεσαν ως σύνολο, αν και είχαν κάποιες καλές στιγμές, όπως η πενταλογία της Sylvia Day, ή όπως το "Η μυστική λέσχη Ιουλιέτα" που ήταν επιεικώς για τα τσιμέντα. Και δεν το πιστεύω πως το λέω αυτό, αλλά δεν πίστευα πως θα πέσει στα χέρια μου κάτι χειρότερο απ' το τελευταίο, αλλά η Lipińska ήθελα να μου αποδείξει πόσο λάθος είχα.

Το "365 ημέρες" έκανε τρελή επιτυχία, κυρίως λόγω της μεταφοράς του στην οθόνη από το δίκτυο του Netflix, πράγμα που προσωπικά δεν μπορώ να το κατανοήσω ακόμα και τόσους μήνες μετά, όπου ο ντόρος έχει κοπάσει -αν και φοβάμαι πως η δεύτερη ταινία θα φέρει μαζί της νέο κύμα "πανικού", το οποίο δεν είμαι βέβαιη αν μπορώ να το διαχειριστώ. Και όχι, το να ζαχαρώνουν κάποιες των κλαρινογαμπρό από την Ιταλία -εμένα, αν με ρωτάτε, δεν είναι καθόλου του γούστου μου και βρίσκω κάτω του μετρίου και σίγουρα όχι χαρισματικό ηθοποιό-, δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα για να εκθειάζουν μια ιστορία, η οποίο είναι "σατανική" στον πυρήνα της. Σίγουρα η καραντίνα έπαιξε τον ρόλο της σε όλο αυτό, αλλά πραγματικά την ίδια περίοδο, βρήκα πολύ πιο ενδιαφέροντα θεάματα να παρακολουθήσω και βιβλία για να διαβάσει κανείς.

Δεν θα σταθώ άλλο στα της ταινίας και θα εστιάσω στα βιβλία. Το πρώτο βιβλίο της σειράς, αν και είχε πολύ περισσότερες αδυναμίες και αρνητικά στοιχεία απ' ότι τα θετικά του, μπορούσες να το χαρακτηρίσεις ευκολοδιάβαστο. Όχι πάντοτε ευχάριστο, αλλά τουλάχιστον η ιστορία έρεε, ακόμα κι αν δεν μπορούσες να ταυτιστείς μαζί της. Κι εκεί που έχει κάνει ένα θεωρητικά δυνατό φινάλε και έχει ανατρέψει τα πάντα, έρχεται το δεύτερο βιβλίο για να επαναλάβει, σχεδόν, όλα όσα έγιναν στο πρώτο και να μας τα σερβίρει μέσα από ένα ακόμα πιο διαστροφικό κι άρρωστο πρίσμα, όπου, πραγματικά, τίποτα δεν μοιάζει να βγάζει νόημα. Γιατί, εντάξει, μπορώ να δεχτώ το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και όλα αυτά, αλλά το να το βιώνεις δεύτερη φορά και να μην παθαίνεις mental breakdown με το ότι σε αντιμετωπίζουν ως αντικείμενο, αλλά να έχεις και συναισθηματικούς προβληματικούς, προσωπικά με ξεπερνάει. Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης που μου καίει τον εγκέφαλο κάθε φορά που το σκέφτομαι.

Η Lipińska θέλει να μας πλασάρει μια σούπερ σέξι και kinky ιστορία, που τολμάει και δεν μένει περιορισμένα μέσα σε κοινωνικά στεγανά -μπούρδες!-, αλλά στην πραγματικότητα δεν μας προσφέρει τίποτα άλλο απ' το... πώς να το θέσω κομψά; Ένα κακής ποιότητας πορνό! Ειλικρινά, έχω παρακολουθήσει πορνό που είχε περισσότερο ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη ιστορία, μα και πολύ καλύτερη πλοκή και όχι, δεν ντρέπομαι να το πω. Αντίθετα, θα ντρεπόμουν να δικαιολογήσω αυτό το χάλι που διάβασα με τον οποιονδήποτε τρόπο ή να προσπαθήσω να του βρω το οποιοδήποτε ελαφρυντικό ή θετικό στοιχείο. Και το γεγονός πως η συγγραφέας επιμένει πως είναι εμπνευσμένο από τη δική της ζωή, πράγμα για το οποίο δεν με πείθει, το καθιστά ακόμα πιο αποκρουστικό στα μάτια μου. Γιατί, όχι, η ιστορία αυτή αν και στηρίζεται σε μια αρχική ιδέα που διαθέτει κάποια ενδιαφέρουσα στοιχεία, εξελίσσεται σε μια κόλαση, απ' όλες τις απόψεις. Δεν ξέρω πως θα ολοκληρωθεί, με το τρίτο βιβλίο της σειράς, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχω πολύ υψηλές προσδοκίες.
Βαθμολογία 2/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Blanka Lipińska
Μεταφραστής: Χόπκο Ούρσουλα
Εκδόσεις: Τουλίπα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-5044-48-0