Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μπορείς να ακολουθήσεις την καρδιά σου όταν έχει ήδη ραγίσει;
Αφού το έσκασε από την Κορόα και άφησε την ανάμνηση του αγαπημένου της Σίλας πίσω της, η Χόλις πασχίζει να προσαρμοστεί στη ζωή στην Ισόλτη.
Η αγάπη της οικογένειας Ιστόφ είναι βάλσαμο για το τσακισμένο της πνεύμα, αν και ο Ίταν, ένας γοητευτικός ξάδελφος που τρέφει βαθιά αντιπάθεια για τους Κοροανούς, απειλεί να διαταράξει την εύθραυστη γαλήνη που έχει βρει.
Ενώ οι εντάσεις στο σπίτι αυξάνονται, ο φόβος στο βασίλειο της Ισόλτης κορυφώνεται. Ίσως οι Ιστόφ να έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν έναν τυραννικό βασιλιά, αλλά μόνο με τη βοήθεια της Χόλις. Μπορεί ένα κορίτσι που τα έχει χάσει όλα να αφήσει τη μοίρα της υιοθετημένης της πατρίδας στις κρυφές επιθυμίες της καρδιάς της;

Προσωπική άποψη:
Χωρίς να χάσουμε πολύ χρόνο, αφού το "Η προδομένη" διαβάστηκε back to back με το "Η λογοδοσμένη", περνάμε στο δεύτερο βιβλίο της σειράς της Kiera Cass που, όπως είχαμε πει, μας άφησε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, έπειτα από ένα εξαιρετικά ανατρεπτικό φινάλε που κανείς δεν έβλεπε να έρχεται και που οδήγησε την ιστορία σε αρκετά πιο σκοτεινά μονοπάτια, τα οποία ήρθαν σε σύγκρουση με τον λαμπερό κι αστραφτερό βασιλικό κόσμο που μας είχε συστήσει η συγγραφέας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μια ανατροπή που μας ξάφνιασε και μας έκανε να θέλουμε να διαβάσουμε με αγωνία τη συνέχεια -μια αγωνία που οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν ήταν ανάλογη σε όλο το προηγούμενο μέρος της αφήγησης.

Η Χόλις, λοιπόν, το έχει σκάσει από την Κορόα και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή στην Ισόλτη, πράγμα που δεν αποδεικνύεται διόλου εύκολο. Η οικογένεια Ιστόφ την έχει αγκαλιάσει με αγάπη και κάνει ό,τι μπορεί για να την στηρίξει, ηθικά και συναισθηματικά, εκτός από τον Ίταν, ο οποίος δεν μπορεί να ξεπεράσει την εσωτερική του αντιπάθεια απέναντι στους Κοροάνους, γεγονός που απειλεί συνεχώς να διαταράξει τις ισορροπίες που όλοι οι υπόλοιποι πασχίζουν να χτίσουν. Η κατάσταση, όμως, δεν είναι πιο εύκολο για το βασίλειο της Ισόλτης, που βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς φόβου , με τους Ιστόφ να είναι σε θέση να ανατρέψουν τον τυραννικό βασιλιά που απειλεί το μέλλον όλων. Ωστόσο, για να το πετύχουν αυτό, χρειάζονται τη βοήθεια της Χόλις κι εμείς δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε αν μπορεί να τους την προσφέρει.

Αν υπήρχε ένα βασικό πρόβλημα στο προηγούμενο βιβλίο, αυτό ήταν το ότι η συγγραφέας αναλώθηκε πάρα πολύ στο να περιγράφει, με ιδιαίτερα γραφικό τρόπο, πράγματα που ναι μεν μπορεί να είναι όμορφα, αλλά που την ίδια στιγμή δεν είναι διόλου ουσιώδη. Στην προκειμένη περίπτωση, και δεδομένου ότι η ιστορία έχει πάρει μια πιο σκοτεινή τροπή, αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει, με την συγγραφέα να εστιάζει περισσότερο στο πως θα δομήσει και θα εξελίξει την πλοκή της, αλλά και στο να εμβαθύνει περισσότερο στους χαρακτήρες, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο τον ψυχισμό όσο και τα προσωπικά τους κίνητρα. Μπορεί να μην το πετυχαίνει στον υπέρτατο βαθμό, αλλά σίγουρα διακρίνουμε την πρόοδο που υπάρχει από το ένα αφηγηματικό σκέλος στο άλλο, γεγονός που αυξάνει και το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον.

Δεν είμαι βέβαιη κατά πόσο η Χόλις είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του το να είναι μια ηρωίδα-σωτήρας, που χωρίς αυτήν μπορεί να επέλθει το χάος, ωστόσο μ' αρέσει ο τρόπος που έχει χειριστεί η Cass τις εσωτερικές της συγκρούσεις, αλλά και το πόσο "σπασμένη" είναι, ψυχικά, συναισθηματικά, διανοητικά, παλεύοντας με τους προσωπικούς της δαίμονες, προσπαθώντας ν' αποφασίσει ποια είναι, τι θέλει να κάνει και το που πραγματικά ανήκει. Συνοψίζοντας, το "Η προδομένη" μπορεί να μην καταφέρνει να φτάσει την ιστορία στο απόγειό της, αλλά σίγουρα την οδηγεί σε πολύ καλύτερα μονοπάτια από τον προκάτοχό του, προσφέροντάς μας περισσότερη δράση, μεγαλύτερη αγωνία και σε μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης, η οποία είναι εμποτισμένη με έντονα δραματουργικά στοιχεία που καθιστούν το όλο σύνολο πολύ πιο ενδιαφέρον.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kiera Cass
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-618-01-4544-1